Skip to main content

Alimentació i hàbits saludables, factors importants en la prevenció del càncer

Autor: Ariadna Garcia Puigbò
Centre: DIOCESANA DE NAVÀS
Document:
treball.pdf (2.58 MB)
He escollit com a treball de recerca “alimentació i hàbits saludables, factors importants en la prevenció del càncer”.
M’he documentat i he dissenyat una enquesta sobre “Alimentació i hàbits”, que he passat als pacients oncològics i llarg supervivent del Berguedà i Cerdanya.
Amb aquestes enquestes, he pogut arribar a unes conclusions sobre els hàbits alimentaris d’aquest grup de persones, i això m’ha permès extreure’n uns resultats a partir dels quals he elaborat un tríptic sobre “Consells alimentaris i hàbits saludables per pacients oncològics i llargs supervivents”.
Els meus objectius han sigut arribar a saber si:
• El pacient oncològic i el llarg supervivent del Berguedà han fet algun canvi en l’alimentació des de que se’ls hi va diagnosticar la patologia.
• Segueixen una dieta saludable.
• Quin sexe segueix millor una bona alimentació i hàbits saludables.
• Si combinen la dieta amb l’esport.
Els resultats obtinguts han sigut :
Més de la meitat dels pacients, han fet canvis en els seus hàbits alimentaris post diagnòstic de la malaltia. No solen complir els 5 àpats al dia, però la meitat hi dediquen els temps correcte. A l’hora d’esmorzar, la gent menja sola i els aliments que consumeixen són correctes. Per dinar, majoritàriament mengen dos plats i postres. El berenar és l’àpat que fan més bé , menjant fruita, tot i que s’observa un consum de brioxeria esporàdic incorrecte. El sopar, pocs el fan correctament.
En quan a consum d’aliments:
Les llets que més es consumeixen són la de vaca desnatada i les vegetals. La carn vermella, la majoria en mengen menys de 3 cops per setmana. De carn blanca, se’n menja més que de vermella. De peix, no se’n consumeix suficient mentre que d’ous, se’n fa un consum correcte. De verdura, tan sols un 63% en consumeixen cada dia. La gent en general menja fruita. Els sucres, s’han eliminat bastant de la dieta. De farinacis la gent en fa un consum bo. De productes integrals se’n consumeixen pocs. Els fruits secs, un 46% en mengen 3 cops per setmana. I s’observa un bon consum d’oli d’oliva a l’hora d’amanir i cuinar. També de sal.
La majoria beuen aigua però també hi ha consum de begudes ensucrades.
Un petit nombre mengen fregits i rebossats que s’haurien de treure o limitar-los molt. La majoria però, utilitzen el forn, el bullit o la planxa.
La gent consumeix productes frescos i de proximitat i no solen comprar plats precuinats i no tenen per costum fer esport diàriament.
Les conclusió obtingudes són:
L’alimentació és un factor important per la prevenció i recaiguda del càncer, ja que la majoria dels pacients han fet canvis alimentaris des del diagnòstic. La gent coneix la importància de la dieta davant del càncer però no tenen una bona informació, cosa que fa que algunes persones eliminin de la seva dieta alguns aliments que només caldria fer-ne un consum moderat. A causa d’això, molta gent elimina de la dieta aliments bàsics com: la carn, el sucre i la llet creant mites falsos sobre tots ells.
La Dieta Mediterrània té una sèrie de característiques que la fan una dieta aconsellada, com a prevenció i tractament al malalt oncològic, tant per la seva varietat alimentària, l’entorn social, les coccions i la seva combinació amb l’esport.
La gent del Berguedà i la Cerdanya, coneixen la dieta mediterrània i la majoria d’ells la intenten seguir, però he pogut observar una manca d’informació, cosa que comporta que alguns no consumeixin adequadament alguns aliments:
• S’ha de potenciar o millorar la ingesta de fruita i disminuir el consum d’olis, greixos i sucres.
• La gent al voler fer àpats lleugers, deixa de consumir alguns aliments bàsics.
• Cal potenciar el consum de verdura diari.
• El consum de peix s’ha d’augmentar i sobretot el de peix blau.
• Potenciar el consum moderat diari de fruits secs.