Skip to main content

LA CREACIÓ I ELABORACIÓ D'UN CURTMETRATGE

Autor: Pau Sanz Casadevall
Centre: INST.NARCÍS XIFRA I MASMITJÀ
Premi: Premi ex aequo
El món dels audiovisuals cada vegada s'està popularitzant més dins la nostra societat, ja que és un canal directe per transmetre missatges a la població. A través d'ells podem donar a conèixer al món problemàtiques del nostre entorn que a molts de nosaltres ens podrien passar desapercebudes.

Sempre m'he sentit atret pel món del cinema i les seves variants, i gran part del meu temps lliure el dedico a aquest àmbit, ja sigui visualitzant-los o creant-los.

La facilitat d'accés a les xarxes socials com YouTube ens permeten a molts de nosaltres, aprendre, informar-nos i descobrir nous conceptes cada dia.

Va ser difícil escollir un tema de Treball de Recerca, ja que hi han molts temes importants a tractar i que m'atreien per ampliar els meus coneixements. Però finalment vaig escollir la creació d'un curtmetratge, penso que és una bona via per formar-me dins d'aquest món.

La problemàtica social escollida en el curtmetratge no va ser fàcil de triar, però el que tenia clar és que volia un tema que afectés principalment als joves i que fos un problema social recent. El tema de la Balena Blava, el perillós joc virtual entre els adolescents amb tràgics finals, implicava pocs personatges i una escenografia assequible i s’adequava als meus objetius.

Tot i disposar de material de filmar propi, va ser necessari llogar una càmera de cine professional durant dos dies, que va suposar diversos viatges a Barcelona. I per tant, per minimitzar el cost de la càmera, vaig haver de de gravar tot el curt en 10h seguides sense parar.

El meu principal objectiu era viure en primera persona tot el procediment de creació, elaboració i filmació d’un curt. Volia experimentar des del moment en què sorgeix la idea fins al visionat del curt, passant per escriure el guió, pensar escenes, vestuari, maquillatge, filmació, muntatge, música,...etc..

La hipòtesi que em plantejava era: Quines aptituds són necessàries en el paper de director d'un curt ? A la vegada, intentar descobrir si aquestes aptituds són innates o no, és a dir, si es poden anar adquirint a mesura que es va experimentant.

En general, el curtmetratge ha rebut molt bones crítiques, algunes més constructives que d’altres. El treball inclou un estudi de les visualitzacions del curt i la repercussió a les xarxes socials i dels espectadors. Per altra banda, mitjançant una enquesta, es planteja una sèrie de preguntes en relació a la qualitat audiovisual. També, gràcies a l’eina d’Analytics de Youtube, s’ha pogut realitzar un estudi del perfil dels espectadors.