Skip to main content

L'assetjament al carrer com a reflex d'una societat patriarcal

Autor: Emma Escobar Cupillar
Centre: ESCORIAL
Document:
tr_2.pdf (14.82 MB)
OBJECTIUS:
Els objectius que vol assolir aquest treball són a grans trets:
1. Demostrar que la nostra societat es segueix caracteritzant per seguir un model estructural patriarcal.
2. Visibilitzar el problema que suposa per a les dones l’assetjament i demostrar perquè aquest és culpa de l’organització patriarcal.
3. Demostrar l’existència dels rols de gènere i la cultura de la violació.
4. Trobar quina podria ser la clau del problema, per així poder resoldre’l.
5. Comprovar si aquest model estructural i tot el que comporta afecta també als homes i de quina manera.
6. Comprovar si la societat és realment conscient del problema, sabent diferenciar conceptes, identificar comportaments masclistes, etc.

En aquest treball es fa servir l'assetjament al carrer com a un dels indicadors més invisibilitzats i normalitzats d'una societat característicament patriarcal, i es fa amb l’ajut de la metàfora de "L'iceberg del patriarcat", cada cop més acceptada i emprada per molts especialistes i professionals de l’àmbit. Es pretén així donar a entendre la transversalitat del problema i què és el que fa possible que aquest segueixi estant tan present en tots els àmbits de la nostra societat.
Així doncs, el rerefons del treball no és un altre que analitzar com aquesta situació, i moltes altres, no són res més que una conseqüència directa de l'estructura patriarcal en la qual som educats i en la qual ens basem a l'hora d'actuar.
Les motivacions principals del meu treball, a part del gran interès que em desperten en
general els conflictes i les injustícies socials, són quelcom molt més personal, ja que aquest és un conflicte social en el qual em veig involucrada vulgui o no, així com qualsevol altra dona que ha de conviure en una societat masclista com és l'actual. Així doncs, la meva motivació principal és aportar el meu granet de sorra, sembrar una petita llavor que doni pas al diàleg, la discussió i el debat sobre el tema. Ajudar a visibilitzar la situació, fer prendre consciència d'aquells comportaments intolerables que molts cops passen desapercebuts per a molts de nosaltres, i així trencar amb la normalització de la discriminació i l'opressió sistemàtica del gènere femení. Però sobretot vull generar en altres persones interès per la investigació i la recerca del tema amb més profunditat, per tal que tots siguem capaços de replantejar-nos les nostres actituds, comportaments i creences amb l'objectiu de fomentar un món més ètic i just.

Metodologia
Pel que fa a la metodologia emprada s’han fet servir diferents recursos depenent del caràcter de cada apartat del treball. Mentre que la part teòrica s’ha basat plenament en la recerca bibliogràfica i webgràfica de continguts i conceptes per poder establir una bona base de coneixements previs a la recerca i la investigació pròpia, la part pràctica s’ha realitzat a partir d’enquestes i de l’anàlisi de publicacions a les xarxes socials, campanyes publicitàries, estadístiques i dades oficials, etc.

Cos del treball
Com ja s’ha esmentat prèviament, el treball consta de dues parts principals. Una primera part teòrica, on s’ha recopilat tota la informació i els continguts necessaris per poder abordar el tema i els objectius plantejats amb propietat i, on trobem el desenvolupament de conceptes i la desacreditació de falses concepcions que té la societat sobre les qüestions de gènere. Se segueix un recorregut des dels orígens del patriarcat i el seu desenvolupament, fins a la resposta social que ha despertat i la contraposició amb el seu “antònim”, el matriarcat.
La segona part té un caràcter molt més pràctic, i hi consten els resultats principals de l’enquesta realitzada, la qual volia determinar el grau de coneixement i conscienciació que té la gent amb qüestions de gènere i l’assetjament al carrer, i els resultats de l’anàlisi comparativa entre una societat matriarcal, una societat patriarcal i la societat actual.

Conclusions
Un cop finalitzat el treball vam poder arribar, gràcies a la recerca bibliogràfica, les enquestes i l’estudi comparatiu, a 5 conclusions fermes que contestaven cada una a un dels objectius plantejat en un principi. Primerament es va poder concloure que seguim vivint en una societat caracteritzada per seguir una estructura en valors patriarcals. Seguidament, s’ha pogut donar visibilitat de què suposa per a les dones l’assetjament al carrer, i s’ha pogut demostrar que aquest problema és conseqüència d’una societat patriarcal, que l’alimenta i legitima. Per continuar, es va demostrar l’existència dels rols de gènere i de la cultura de la violació i es va determinar en quin grau hi són presents encara avui en dia i en quins àmbits. També s’ha pogut estudiar i deixar constància de la manera en què el patriarcat afecta també als homes, i perquè abolir-lo seria convenient no només per a les dones si no per tothom. Ja gairebé per finalitzar, s’ha fet una avaluació i determinació sobre el grau de coneixement i conscienciació de què disposa la gent sobre conceptes bàsics del discurs feminista que es troben a l’ordre del dia, i sobre la concepció que es té de l’assetjament i d’altres comportaments masclistes. I per últim, com a una de les conclusions més importants, s’ha intentat determinar quina podria ser una de les claus del problema i s’ha intentat també presentar un conjunt d’accions a l’abast de tothom per intentar contribuir en la mida del possible a l'erradicació del conflicte i a la construcció progressiva d’una societat més sana, ètica i justa per a tothom.