Skip to main content

Atenció a la víctima de violència masclista

Autor: Ariadna Salvadó Esteve
Centre: INST.FONTANELLES
Quan vaig començar a realitzar aquest treball, em vaig marcar una sèrie d’objectius que volia assolir.
El primer objectiu era estudiar com es sentia la víctima després de ser maltractada psicològicament.
La major part de les vegades, quan veiem que hi ha hagut una violació o una agressió masclista, gairebé mai ens preguntem els danys psíquics per la víctima, però hem de tenir em compte que són els danys que tarden més a recuperar-se i poden deixar seqüeles permanents.
Un dels altres objectius, com he senyalat en l’ hipòtesi del meu treball, era estudiar i cercar informació sobre el tracte i protecció que reben les víctimes per part de la policia.


Avui dia, la desigualtat entre homes i dones és evident en molts àmbits, que podem observar cada dia. També ha esdevingut un dels temes més debatuts, per exemple en els platós de televisió, o també en les converses quotidianes de diferents situacions socials, com per exemple el futbol, ja que en aquest esport hi podem veure molta desigualtat entre homes i dones.
En el meu treball m’he especialitzat en les víctimes que han patit agressions i violacions masclistes. He fet un estudi psicològic de com comença aquest tipus d’agressió i perquè costa molt de poder entreveure’s durant la primera etapa de les agressions.
A més a més també parlo del seguiment des d’un àmbit policia sobre el procés de protecció que se’ls fa a les víctimes, ja que és un factor en el qual molta part de la població està desinformada o mal informada.
Després de realitzar l’estudi, he pogut contestar la pregunta inicial que vaig plantejar a la hipòtesis, aquesta era: La víctima està ben atesa després de patir una violència masclista? La resposta és: Sí.
Després de que les víctimes hagin patit violència masclista, hi ha un llarg procés policial i psicològic per a la seva recuperació.
En el meu treball m’he centrat en aquest seguiment policial que se li fa a la víctima per garantir la seva seguretat a la fi de que no torni a patir agressions masclistes. Com podem observar en el treball, aquesta protecció que se li proporciona, és molt rigorosa i encertada perquè no tornin a succeir-li aquest tipus d’agressions. A més a més, aquesta atenció és molt completa ja que se li ofereix suport psicològic i judicial de manera gratuïta i elles no han de fer cap tràmit, sinó que des de comissaria els fan tots perquè la víctima no hagi de preocupar-se.
Gràcies a les dues entrevistes que vaig realitzar a les dues especialistes, una de l’àmbit policial i l’altre de suport psicològic, vaig poder extreure molta informació que em va ajudar molt en el treball. L’entrevista amb la mossa d’esquadra em va ajudar a entendre, des de que la víctima truca a comissaria fins al judici per dictar sentència contra l’agressor,tota la protecció i atenció que se li ofereix a la víctima.
De l’entrevista que li vaig realitzar a la treballadora del SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones) de Reus, vaig poder entendre quina es l’acolliment que se li fa a la víctima i als seus fills quan està en una situació de maltractes per part de la seva parella.