Skip to main content

La perspectiva de la dona segons la Religió

Autor: ANA CALDERÓN CARRERO
Centre: COL.LEGI SANT GABRIEL VILADECANS
La idea inicial del treball consistia a parlar sobre algun aspecte relacionat amb la dona. Posteriorment això va anar variant de forma i després, d’una conversa amb el mossèn de la parròquia Santa Maria Magdalena de Viladecans, vaig pensar a parlar sobre la perspectiva que té la dona en quant al món religiós i les desigualtats que pateix, atès que em va semblar molt interessant i un tema del qual no se sol parlar. A l’inici vaig decidir fer-ho sobre la imatge de la dona dins el budisme, judaisme, islam i cristianisme, però per algunes circumstàncies vaig haver d’eliminar la religió budista i centrar-me en les tres restants. Per tant la idea final és mostrar com se senten i sobretot com viuen la religió.
El procés d’elaboració consisteix en un documental i la part escrita. Primerament, per fer l’elaboració del documental he hagut de realitzar una recerca sobre com s’ha d’elaborar i les pautes que s’han de seguir. D’altra banda, vaig haver de cercar dones cristianes, musulmanes i jueves. Això va ser un procés molt difícil perquè en el cas de l’islam i del judaisme és més complicat trobar dones que vulguin expressar la seva opinió. Després de tenir una idea de les dones a qui volia entrevistar, vaig realitzar un story board amb els diferents plans i seqüències que podrien aparèixer. Altrament, també vaig haver de pensar en les preguntes que volia formular en el moment de fer les entrevistes i en la preparació del guió del documental. Posteriorment, vaig acabar entrevistant a tres dones cristianes, al mossèn de la parròquia Santa Maria Magdalena i a una dona musulmana. Sí que és veritat que la meva idea en un començament era entrevistar a alguna dona jueva, però no vaig poder disposar de cap contacte amb aquesta religió i vaig haver d’eliminar-la de l’apartat de documental i parlar d’ella en la part escrita. Per últim, vaig fer tot el procés d’edició i muntatge del vídeo.
Segonament per realitzar la part escrita he hagut de documentar-me a partir de llibres com els de Dolors Bramon, textos sagrats (Bíblia, Alcorà, Torà), pàgines web, reportatges, etc. Després de cercar informació he hagut de seleccionar la més important i encarar-la de manera que respongués a les meves qüestions. Algunes d’aquestes serien: la seva evolució, canvis en la actualitat, la seva visió...Tot això encarat a les tres religions. A més també apareix el meu punt de vista sobre les entrevistes que he hagut de realitzar, el guió del documental, el story board, una carta que em va escriure una monja (aquesta respon les meves inquietuds i dubtes), les dificultats que em vaig trobar (que van provocar canvis en quant la part escrita i el documental) i les meves conclusions sobre tot el treball.
Finalment, voldria afegir que només amb aquestes paraules no es pot veure realment tot el procés que he hagut de seguir, ja que en aquest he hagut de treballar molts més aspectes que han suposat un gran esforç.
Les meves conclusions i resultats en quant la recerca són que cada dona viu la seva religió de forma diferent: algunes d’elles troben com hi ha grans injustícies i altres es troben conformes amb la seva situació. També caldria destacar que el poder dins la religió ha estat sempre en mans d’homes i les dones han estat sempre en segon o tercer pla, posicionant-les com éssers inferiors. D’altra banda la seva evolució també depèn de molts aspectes, en algunes aquesta ha assolit més importància amb el pas del temps, però tot i això no han aconseguit la igualtat, en altres casos trobaríem unes diferències més abismals depenen dels territoris o regions on es troben.
A més a la dona li queda un gran camí per recorre per tal d’obtenir la igualtat, ja no solament dins el món religiós sinó també en la societat, perquè si aquesta no canvia, les religions tampoc ho faran. Sembla que sempre vagin uns passos endarrere i això es veu reflectit en els textos sagrats, els quals han estat interpretats per homes durant segles gràcies a una societat patriarcal. Per tant crec que s’hauria de fer una relectura més feminista (i femenina) d’aquests llibres.
Finalment, m’agradaria acabar dient que el canvi està en les nostres mans i que si totes unim forces, acabarem aconseguint aquesta igualtat en el món religiós.