Skip to main content

Alimentació, càncer i els seus mites

Autor: Laura Sogas
Centre: INST. LES MARINES
El nostre Treball de Recerca es titula “Alimentació, càncer i els seus mites”.
Aquest inclou una part teòrica, on expliquem què és el càncer, incloent-hi una
explicació de què és la cèl·lula, què és un tumor i els canvis que experimenta el
nostre cos en patir aquesta malaltia. També hem considerat important incloure
l’origen d’aquesta malaltia i els diferents tractaments que hi ha, per tal
d’entendre en conjunt el significat de càncer.
Hem donat èmfasi a la relació que existeix entre el càncer i l’alimentació, és a dir,quina repercussió té allò que ingerim en la nostre salut. Per concloure la part
teòrica, hem estat investigant els diferents mites que hi ha sobre els factors que
influeixen en l’aparició del càncer i quins aliments són beneficiosos o perjudicials.
A més, com a pràctica vam visitar l’Institut Català d’Oncologia i vam tenir
l’oportunitat d’entrevistar al cap d’investigació de nutrició i càncer, el Doctor
Antoni Agudo, i a la nutricionista Carlota Castro, que dirigeix l’estudi de
prevenció de les recidives mitjançant l’exercici, dieta i control de pes en
pacients amb càncer de mama, també de l’ICO. D’altre banda, també vam
assistir a una xerrada sobre nutrició i càncer a la Biblioteca Vila de Gràcia de
Barcelona, organitzada per l’Hospital del Mar. Per últim vam tenir el privilegi de
parlar amb un especialista en nutrició d’Estats Units, el que ens va resoldre
molts dubtes sobre alimentació.
Els objectius que ens vam marcar abans de començar la recerca eren:

Conèixer que és el càncer i quines anomalies provoca en el nostre organisme.
Demostrar que l’aparició del càncer no depèn d’un únic factor, sinó que és una malaltia multifactorial.
Demostrar que l’alimentació és un dels múltiples factors que influeixen
en l’aparició del càncer.
Demostrar que portant un estil de vida saludable i evitant cert consum d’aliments pot disminuir la probabilitat de patir aquesta malaltia.
Investigar i desmentir certs mites que es divulguen avui en dia en la societat sobre el càncer.
Valorar algunes de les diferents dietes que existeixen i descobrir quina es l’òptima per reduir les possibilitats de patir càncer.
Conèixer com s’alimenta la gent de diferents edats d’avui dia i si es preocupen de com això influeix en la seva salut.
Conèixer l’opinió i el punt de vista de diferents especialistes.

Hem extret informació de webs oficials com l’Institut Nacional del Càncer, l’ Organització Mundial de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, tucuentasmucho.com i Fundació Alicia, recomanades pel Doctor Tusquets, de l’Hospital del Mar. Tambè hem extret informació de llibres com Les meves receptes anticàncer, el llibre de biología de primer de batxillerat, llibre Nutrición, diagnóstico y tratamiento i el llibre Nutrición y cáncer. A més a més, en la nostre visita a l’ICO, el Doctor Agudo i la nutricionista Castro ens van proporcionar molts estudis i dades contrastades de diferents organitzacions mundials.

Un cop observats els resultats del treball hem arribat a les següent conclusions:
Al llarg d’aquest treball hem esmentat que actualment aquesta malaltia està molt present. No obstant això, podem afirmar gràcies a l’entrevista amb el Dr. Agudo que el risc a patir càncer no és major que fa vint anys, sinó que actualment els equips de recerca fan molt bona feina i diagnostiquen aquesta malaltia en els seus inicis, per tant sembla que ara hi ha més gent amb càncer, però realment és que es diagnostica abans.
A mesura que anàvem progressant en la nostra investigació ens vam adonar que el càncer és una malaltia molt complexa i multifactorial, per tant la seva aparició i proliferació és deguda a un conjunt de factors, que són independents entre si. Per tant, queda demostrat que canviant l’alimentació és impossible afirmar que no patirem càncer, ja que s’han de tenir present els altres factors. El càncer és un fenomen complex perquè l’aparició d’un tumor maligne requereix una sèrie de canvis en el funcionament cel·lular. Per tant, si bé no podem dir amb certesa que una alimentació determinada és la causa d’un càncer, sí que es pot dir que alimentar-se d’una manera determinada incrementa o disminueix la probabilitat de desenvolupar un tumor. Més que considerar l’alimentació com una causa directa, és preferible dir que una alimentació correcta és una font de protecció de l’aparició de tumors.
Com més navegàvem per la xarxa, més ens adonàvem de les mentides que hi ha que no estan aprovades per fonts oficials. Ens han sorprès molts dels mites que la gent pot arribar a creure. A més a més, es generalitza molt el fet que un aliment pugui ser beneficiós o perjudicial per a un tipus específic de càncer no vol dir que ho sigui pel càncer en general.
Com hem mencionat anteriorment, no existeix una única dieta que “faci miracles”. Després de parlar amb molts especialistes, tots comparteixen l’opinió que la millor dieta per la salut en general és la dieta mediterrània, ja que és una dieta que majoritàriament inclou aliments naturals, com l’oli d’oliva, verdures, fruita, llegums i carn.
Després d’observar els resultats de l’enquesta realitzada a la població sobre els seus hàbits alimentaris i estil de vida, podem afirmar que el consum d’ultra processats ha augmentat dràsticament i que la joventut no es preocupa del que ingereix.
Com a conclusió general ens agradaria dir que el tema que hem escollit considerem que és complicat, ja que hi ha moltíssima informació i no tota és fiable i està contrastada. Alhora, hem hagut de tenir molta cura amb allò que hem afirmat ja que la medicina no és una ciència exacta i cada dia s’obren noves vies d’investigació que desmenteixen amb l’anterior.
Per altra banda ens ha semblat un tema molt interessant i hem après moltíssimes coses noves que segur que ens seran de molta utilitat tant en un futur com per a la vida en general.