Skip to main content

Més enllà del càncer

Autor: Sandra Gómez Ruiz
Centre: INST.MANUEL BLANCAFORT
Document:
L’objectiu del treball ha estat descobrir quins efectes provoca l’estrès sobre la salut i si té o no algun tipus de relació amb el càncer, i investigar si les teràpies complementàries poden ser beneficioses per a un pacient oncològic.

En el marc pràctic del treball he explicat, primerament, què és la medicina integrativa, concretament l’oncologia integrativa, i he estudiat els efectes de l’estrès sobre la salut, a nivell biològic i químic, i la seva relació amb l’aparició i propagació d’un tumor. Per exemplificar la recerca he fet l’estudi d’un cas oncològic, des de l’aparició del tumor fins la seva extirpació i tractament, avaluant els nivells d’estrès de la pacient durant el procés. També he analitzat els efectes que van tenir sobre la seva salut de la pacient la dieta indicada i les diferents tècniques antiestrès realitzades mitjançant oncologia integrativa.

Un cop acabada la recerca he confirmat que l’estrès té un efecte notable sobre la nostra salut, i una mala gestió d’aquest pot desencadenar un debilitament del sistema immunitari i, com a conseqüència, l’aparició de nombroses patologies. L’estrès, amb la seva sobreproducció de citocines, és també un factor rellevant que pot acabar afavorint l’inici d’un càncer o, si més no, contribuint en el seu creixement i propagació.

Pel que fa a l’efectivitat d’un tractament oncològic, la conclusió és particular sobre el cas en concret, és a dir, no significativa ni aplicable a nivell global, donat que l’experiència de la pacient estudiada és individual. Aquesta, per evitar combatre els efectes dels fàrmacs de la quimioteràpia amb altres fàrmacs, va fer-ho d’una manera més natural, practicant exercicis i teràpies antiestrès i suplementant la dieta amb aliments específics.

Així doncs, mitjançant la pràctica de Reiki, QuiGong, acupuntura, meditació i exercici la pacient aconsegueix combatre l’alteració del funcionament de les tiroides, el dolor general, recuperar la flexibilitat de les articulacions, reduir la fatiga i millorar l’estat d’ànim, energia i vitalitat. Aquests efectes beneficiosos es deuen a què aquestes teràpies augmenten els nivells de melatonina, condueixen a una pressió arterial sistòlica significativament menor i una pressió arterial diastòlica ambulatòria, així com a canvis endocrins a llarg termini. La pràctica d'aquests sistemes també mitiguen altres afeccions com ulceres, gastritis, hipertensió, càlculs renals i cistitis.

A partir de la dieta mediterrània i complements com la cúrcuma, els extractes de fongs, la vitamina C o el xucrut i la reducció de la ingesta de sucres, la pacient també aconsegueix millorar la seva flora intestinal, el sistema immunitari i cognitiu. Gràcies a l’eliminació dels sucres i aliments amb un índex de glucèmia alt va aconseguir reduir les possibilitats d’una afectació metastática (ja que el càncer s’alimenta d’aquestes substàncies), així com a través de la ingesta de verdures crues, pel fet que aquestes tenen propietats anticanceroses, ja que contenen sulforafà i indol3-carbonil (13C). Per mitjà dels nutrients (com la cúrcuma, els extractes de fongs com el Mico-Leo) i els probiòtics (com el kèfir o el xucrut) va aconseguir aportar a l’organisme antiinflamatoris, antioxidants, immunomoduladors i anticancerosos naturals.

Finalment, l’aparició del càncer de la pacient és incerta, tot i que hi ha indicis que presenten factors genètics (la pacient havia tingut molts antecedents amb càncer). A més, l’estrès havia estat present durant els anys previs al diagnòstic. Així doncs, aquests podrien haver sigut un dels molts factors que haurien portat al desenvolupament del tumor.