Skip to main content

DONES INVISIBLES

Autor: Júlia Goicoechea Mallat
Centre: INST. RAMON TURRÓ I DARDER
Document:
El treball Dones Invisibles té la intenció de posar sobre la taula la feina d’un gran nombre de dones artistes oblidades. Tot i que quan pensem en artistes s’acostuma a relacionarho amb homes, realment hi van haver moltes dones que van dedicar-se a l’art. La raó per la qual no han obtingut el reconeixement que haurien és pel simple fet de formar part del gènere femení. Actualment, la situació està canviant, cada vegada hi ha més dones artistes reconegudes i se’n van coneixent més del passat, tot i així, encara queda camí per recórrer.
Primer de tot, com que l’art és molt extens cal aclarir que aquest treball es centra sobretot en la pintura i l’escultura, amb alguna excepció d’arquitectura. Per tant, quan es parla d’artistes es refereix a persones destacades dins d’aquestes branques artístiques.
L’objectiu principal que té aquest treball és el de informar i donar a conèixer que hi ha hagut moltes dones artistes a qui no se’ls hi ha donat el reconeixement suficient per les seves obres pel simple fet de ser dona. M’interessa que la gent se’n conscienciï, ja que encara existeixen diferències per sexe i gènere en l’art i en molts altres àmbits de la societat, i s’ha de deixar de sexualitzar la figura de la dona, de menysprear-la i de no donar-li les mateixes oportunitats que els homes.
Les hipòtesis plantejades són: com ha influït l’art en la visió que se’n té de les dones? Realment, a l’actualitat segueix sent difícil per a una dona fer-se un lloc en el món de l’art? Falta molt de camí a recórrer per aconseguir la igualtat en aquest camp artístic?
A la part teòrica o escrita del treball, s’hi inclou l’evolució de les dones artistes al llarg de la història, amb informació sobre cada època i període per situar històricament cada fet i artista anomenada. A més, he hagut de buscar en diferents enciclopèdies i pàgines d’internet la correcta cronologia dels diferents moviments i corrents. També, s'explica
perquè no hi ha moltes dones artistes conegudes, les causes i conseqüències, i la imatge que l’art ha donat sobre la dona, amb els prejudicis i idees que els homes artistes han volgut donar a veure a través del seu art. També, basant-me en el llibre Arts d’Història de l’Art, que s’utilitza a l’Institut , es veurà realment en un llibre acadèmic quantes dones artistes s’hi inclouen. Per l’altra banda, he portat a terme dues entrevistes. La primera, és una entrevista a dues dones artistes del Maresme que tenen una botiga i escola d’art, amb la intenció de poder entendre com és actualment el món de l’art. La segona, és una entrevista feta a l' antiga consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya i actual diputada al Congrés dels Diputats. Aquesta segona entrevista ens servirà per veure quines millores s’estan fent en el sistema per obtenir la igualtat, especificament en el camp de la cultura. Finalment, com ja he anomenat en la justificació, sempre m’ha agradat dibuixar i per aquesta raó he volgut incorporar en el treball un dibuix fet per mi que faci honor a una d’aquestes dones artistes.