Skip to main content

L'evolució de la situació de la dona al llarg del segle XX i XXI a Espanya

Autor: Mariona Escoda Borràs
Centre: INST.FLIX
Document:
tdr_adela.pdf (2.88 MB)
Entendre el paper que ha tingut i té la dona en la societat sempre ha estat un tema molt important per a mi i que m’ha aportat un gran valor per seguir amb la lluita dels drets fonamentals per a les dones, per aquest mateix motiu, el tema del meu treball de recerca tracta sobre l'estudi i l'anàlisi de la situació de la dona al nostre país des dels anys vint fins a l'actualitat.
Aquest treball està dividit en una part teòrica i una part pràctica. A la part teòrica, vaig explicar els fets històrics que va haver de viure la dona durant la Restauració, la Segona República i el Franquisme. A més, a partir d'uns gràfics vaig analitzar la situació de la dona en l'actualitat. I pel que fa a la part pràctica, vaig elaborar tres entrevistes i una enquesta. Les entrevistes vaig fer-les-hi a tres dones de diferents rangs d'edat i l’enquesta la vaig passar a través de les xarxes socials.
En primer lloc, em vaig marcar l’objectiu d’investigar, a partir de diversos documents, com era el paper de la dona en la societat passada. I en segon lloc, em vaig plantejar l’objectiu d’analitzar, mitjançant diferents mètodes, si en l’actualitat encara continua estant present la desigualtat de gènere en la nostra societat, i si és així, quins factors intervenen i quins, tot i passar desapercebuts, influeixen en la situació actual de la dona. Un cop vaig tenir clars els objectius que volia que tingués el meu projecte, vaig començar la recerca de la informació per a poder elaborar els diferents apartats del meu treball.
Quan vaig finalitzar els continguts que volia que tingués el meu projecte, vaig analitzar els resultats obtinguts de la part teòrica i pràctica per a poder obtenir unes conclusions amb fonament.
La recerca d’informació em va permetre conèixer com va ser la situació de la dona durant la Restauració, la Segona República i el Franquisme.
Pel que fa a l’enquesta, la seva finalitat era poder analitzar l’opinió de cada persona, segons la situació que havia viscut, si tenia una manera de pensar o una altra. I la veritat és que va ser un recurs molt útil ja que vaig poder observar la disparitat de criteris que encara existeixen avui en dia.
A partir d’aquesta, vaig poder observar que en l’actualitat, les ideologies masclistes comencen des d’una edat molt menor de la que ens pensem, en diversos casos, tant amb el gènere masculí com amb el femení. La mostra d’aquests resultats obtinguts a ple segle XXI, hauria de donar molt a reflexionar amb la societat que de veritat s’està creant.
I pel que fa a les entrevistes de tres dones de diferents generacions, quan vaig entrevistar a la dona gran, vaig treure les següents conclusions: el fet de viure durant una dictadura és molt difícil perquè d’alguna manera deixes de ser un mateix, et prives de fer segons què i solament vius en funció d’una altra persona. I òbviament que és una situació molt dura, però moltes de les dones que ho van viure en aquella època s’hi van acostumar tant que ho van acabar normalitzant. Per altra banda, vaig entrevistar a una dona d’uns cinquanta anys i vaig observar que hi havia certa evolució en el pensament però encara es trobaven aspectes on el progrés no era un fet destacable. Finalment, vaig entrevistar a una noia jove i amb ella vaig poder observar que la lluita per la igualtat segueix molt present en gran part de la joventut.
En conclusió, elaborar aquest treball em va servir per prendre consciència de quina és la situació de la dona en l’actualitat al nostre país, una situació on encara trobem aspectes desiguals, en alguns casos, fins i tot discriminatoris, entre dones i homes. Malgrat tot, la lluita per la igualtat segueix perseverant per aconseguir una societat sense discriminacions.