Estem predestinats a patir càncer? Com ens afecta en el cos i en la ment

Estem predestinats a patir càncer? Com ens afecta en el cos i en la ment

Autor: Lucía Alejandre Oro , Guillem Crego Vich
Centre: INST. PUIG DE LA CREU
Document: tdr_annexos.pdf

Tothom des que té la capacitat de pensar i raonar hem sentit parlar del càncer, malaltia que afecta un nombre molt gran de la població. També és una malaltia que, malauradament, toca de prop a molta gent, ja que la majoria té o ha tingut algun conegut que ha patit càncer.
Des de l’inici de la vida, el càncer ha estat present en el nostre món. La paraula càncer és sinònim de dolor, mort i patiment. En el nostre projecte, ens hem centrat en la malaltia tal com és i com es presenta. Hem volgut allunyar-nos de l’estigma negatiu que té el càncer i posar-nos en la pell de la gent que l’ha patit.
Hem enfocat el nostre treball de recerca en dos àmbits diferents: el científic, on s'explica la fisiologia de la malaltia i predomina un vocabulari més tècnic; i el psicològic, on ens endinsem en els pensaments i emocions que provoca el càncer tant en els mateixos pacients com en el seu entorn. De la mateixa manera, hem volgut afirmar els conceptes emprats en un testimoni que ha patit aquesta malaltia i conèixer de primera mà, el dia a dia convivint amb aquesta. A la vegada, hem tingut l’oportunitat de comprovar en primera persona, els processos necessaris per a la investigació del càncer, en el laboratori d’oncologia de la Universitat de Barcelona.
Un dels nostres objectius amb aquest treball, és servir de suport per a aquelles persones que es troben en aquesta situació, per a què, d’aquesta forma, puguin entendre millor què és exactament la malaltia i com han d’actuar.