Skip to main content

Violència masclista: de la invisibilitat a l’empoderament

Autor: Gisela Cubells Serrano
Centre: INST.FLIX
Document:
Aquest treball tracta la violència masclista des de diferents variants. No es basa únicament amb el marc teòric i normatiu del concepte de violència masclista, sinó que a més profunditza el punt de vista dels professionals i víctimes.

Els objectius que es van marcar a l'hora de començar van ser:

- Conèixer el context i vulnerabilitat d'una dona víctima de violència de gènere.
- Obtenir informació detallada del procés que ha de seguir la víctima fins que denuncia fins que aconsegueix una ordre de protecció.
- Saber com és la vida de les dones que pateixen aquesta violència després de denunciar i acudir a un servei residencial.
- Investigar sobre els serveis de suport que reben els agressors i donar visibilitat al seu punt de vista.
- Accedir a un servei residencial a fi de conèixer de primera mà l'espai on conviuen les dones maltractades.

Per obtenir punts de vista més reals, s'ha entrevistat a professionals de serveis residencials i d'assessorament per a dones maltractades, als Mossos d'Esquadra, a l'advocada i directora del SIE, així com a una víctima d'aquest tipus de violència. Gràcies a aquests testimonis, s'ha pogut exposar detalladament cada un dels passos que es donen des de que es produeix una agressió, passant per la denúncia i acabant per les diferents ordres de protecció, com és acollida de la víctima a un servei residencial. També, gràcies a la informació detallada obtinguda dels entrevistats i les recerques per Internet, s'ha assolit part dels objectius enumerats anteriorment.

També s'ha tingut en consideració altres factors que influeixen en la violència masclista, com els micromasclismes i la pandèmia en la que estem passant. No obstant, s'ha trobat oportú afegir informació sobre els serveis que s'ofereixen als agressors, així com els Punts Lila que s'estableixen a entorns d'oci, ja que la major part de la violència masclista de tipus sexuals es dona en aquests entorns.

Es va realitzar una enquesta realitzada a un públic general on van contestar persones d'edats variades amb la finalitat d'obtenir la visió que tenia el sexe femení i el sexe masculí del que era violència masclista i del que no. Els resultats demostraven, que aquesta visió no és la mateixa per als dos sexes ja que molts homes afirmen no haver presentat mai algun tipus de violència mante que dones afirmaven haver patit violència masclista.






Finalment, podem concloure que la majoria dels objectius han estat assolits, però no es va poder conèixer els serveis que reben els agressors amb més detall ja que no van contestar l'entrevista i tampoc s'ha pogut analitzar els serveis residencials degut a la protecció que hi ha cap a les dones.

També, voldria posar èmfasi al llarg camí que ens queda per recórrer per arribar a la igualtat entre els dos sexes, cal lluitar molt més del que ja ho hem fet, començant per l'estructura de la societat i acabant pels estereotips i micromasclismes que la perpetuen.