Skip to main content

La morfologia de les cèl·lules canceroses.

Autor: JANA TORROELLA ARJONA
Centre: INST.JAUME CALLÍS
En el nostre treball de recerca, titulat La morfologia de les cèl·lules canceroses, hi hem pogut estudiar les característiques més rellevants de la malaltia del càncer, juntament amb un estudi experimental de les diferències morfològiques i fisiològiques entre teixits cel·lulars sans i altres de cancerosos.

Aquest projecte, doncs, pretén apropar el lector a un major coneixement de la malaltia del càncer, així també com entendre la relació d’aquesta malaltia amb l’alimentació.

És així que, tenint en compte els coneixements que s’exposen en el marc teòric, hem pogut fer una recerca experimental sobre la morfologia de les cèl·lules canceroses. Aquest procés s’ha dut a terme amb l‘ajuda d’un kit proporcionat per l’empresa Bioted, que ens ha permès assolir els objectius plantejats amb èxit.


Mitjançant el procés de tinció, el tampó de rehidratació i el medi de muntatge, hem pogut contemplar, de forma precisa i concreta, cadascuna de les diferències que comportaven els diferents teixits.

D’aquesta manera i tenint en compte els resultats obtinguts, podem determinar que, en el cas dels teixits de cèl·lules sanes analitzats, generalment, presenten una morfologia comuna, la qual es caracteritza per tenir una estructura organitzada i ben formada, així també com una gran abundància de connexions estretes intercel·lulars i nuclis arrodonits o ovalats. Quant a la quantitat d’unitats cel·lulars en el teixit, hem pogut observar que les cèl·lules en qüestió tenen una mida petita, tot i que, si ens fixem en el conjunt total del teixit, aquest es presenta com una estructura més gran, ja que té una adherència intercel·lular òptima.


D’altra banda, hem pogut observar com, en el cas de les mostres prefixades dels teixits formats per cèl·lules canceroses, compleixen amb les característiques que s’han exposat anteriorment. Així doncs, hem pogut veure com en aquest cas les cèl·lules estan organitzades de manera caòtica i sense cap ordre, a més de tenir un nucli irregular i poc definit. Hem determinat que cada unitat cel·lular té una estructura única que la diferencia de les altres. De la mateixa manera, s’ha observat com, tant la membrana cel·lular com el citoplasma presenten una morfologia anormal. Pel que fa a l’adherència intercel·lular, en aquests casos, podem observar que és gairebé nul·la i, consegüentment, hi ha hagut la pèrdua de les connexions estretes que destacaven anteriorment en els teixits cel·lulars sans. Finalment, s’ha pogut determinar que hi ha una quantitat d’unitats cel·lulars menor, tot i que tenen una grandària superior respecte a les normals.

D’aquesta manera, hem pogut concloure que, morfològicament, les cèl·lules normals i canceroses presenten múltiples diferències. Entre d’elles podem destacar l’organització cel·lular del teixit, la mida del nucli i grandària de la cèl·lula, l'adherència intercel·lular i finalment la quantitat d’unitats cel·lulars.

Gràcies a aquest estudi hem establert cadascun dels objectius, de manera que hem pogut estudiar i observar la forma de les cèl·lules normals i canceroses, mitjançant la tinció de cèl·lules prefixades i, a més, hem identificat i comparat les cèl·lules canceroses amb les normals. Com a objectiu final, però no menys important, hem pogut dur a terme un estudi profund entorn del tema escollit; així també com l’aplicació dels nostres coneixements adquirits al llarg del procés.