Skip to main content

Estudi dels factors que predisposen a fumar els adolescents: ansietat i altres variables

Autor: Meritxell Cufí Prat
Centre: VEDRUNA-GIRONA
Document: No hi ha fitxer associat
RESUM

El treball titulat Estudi dels factors que predisposen a fumar als adolescents: ansietat i altres variables es basa en la recerca dels motius que duen la mostra estudiada a iniciar l’hàbit tàbaquic així com altres aspectes relacionats amb aquest tema.

OBJECTIUS

A través de l’estudi sobre la mostra d’adolescents es pretén determinar i relacionar si una sèrie de variables biològiques i socials, tractades mitjançant l’enquesta, condicionen els enquestats a consumir tabac durant aquesta etapa tan vulnerable.
Amb els objectius plantejats a través de l’enquesta, s’estudien per separat els fumadors de tot el conjunt de la mostra.
Dins del total de la mostra una de les variables amb la qual s’incideix especialment és l’ansietat amb la intenció de demostrar si la seva presència fa més propensa la persona a iniciar el consum de tabac. Altres aspectes analitzats tenen a veure amb l’estat personal, l’autoconcepte, l’influència de l’entorn...
Pel que fa els fumadors, a més d’estudiar l’ansietat present entre aquests, s’estudien varis aspectes respecte l’hàbit (edat d’inici, motiu, situacions en què es fuma, repercussions del tabac, intencionalitat d’abandonament...). En aquest apartat es tracta també el grau de dependència física i psicològica dels fumadors amb la finalitat de comprovar si existeix relació l’una amb l’altra.

RESULTATS

Cal destacar que els resultats obtinguts són generalitzables a nivell del sector de la població estudiada, els adolescents, pel fet que la mostra és prou nombrosa (formada per 136 subjectes d’una mitjana d’edat de 17,57 anys).
Els resultats més rellevants són:

Factors biològics
-Un 56,6% dones i 41,5% homes presenten ansietat i un 43,4% de dones i 58,5% d’homes no.
-Pateixen ansietat un 73,8% de dones fumadores i un 45,4% de dones no fumadores.
-Un 57,5% dels fumadors presenta un cert grau d’ansietat.
-Els fumadors amb un 67,5% solen fumar més en situacions estressants o bé quan se senten nerviosos i un 50% per relaxar-se.
-En la mostra un 62,5% de fumadors tot i no presentar dependència física sí que en presenten de psicològica. A més a més, a mesura que l’hàbit es va consolidant, s’augmenta la dependència física com també ho fa la psicològica.
-Símptomes d’abstinència que presenten majoritàriament:
32,5% la irratibilitat
25,0% de l’ansietat
22,5% d’augment de la gana.

Factors socials
-Pel que el factor social que incita més als adolescents a començar a fumar són les amistats, amb un 35,0%, ja que en aquesta edat és quan la persona es deixa influenciar més per la gent que l’envolta.
-Amb un 25,0% és per la curiositat que desperta i amb el mateix percentatge per plaer.
-Prevalença de l’hàbit:
77,5% intenció d’abandonar-lo
75% tenen la capacitat
42,5% ho ha intentat

CONCLUSIONS

Els resultats extrets a partir de l’estudi m’han permès concloure els següents punts:
-L’ansietat és un factor que pot arribar a influir en l’adquisició de l’addicció.
-Dels dos sexes, tal i com confirmen diversos estudis, les dones són més propenses a presentar ansietat que no els homes.
-Els fumadors pateixen més ansietat que la resta d’enquestats.
-Dins el grup de les dones les fumadores pateixen més ansietat que les no fumadores
-La dependència psicològica apareix abans que la física.

Les qüestions relacionades amb l’estat de la persona (benestar, auto acceptació, culpabilitat, preocupació vers els problemes...) no són factors que intervinguin directament en l’adquisició de l’hàbit ja que és relatiu de cada individu encara que poden arribar a condicionar.