Skip to main content

W-6/w-3 i les malalties inflamatories

Autor: Ariadna Casabó Casamitjana
Centre: INST.BOSC DE LA COMA
Degut a què les malalties de tipus inflamatori estan augmentant a un ritme vertiginós i que aquest fet coincideix en el temps amb un canvi important dels hàbits alimentaris de la societat actual, he pensat que hi pot haver una relació entre ells i per tant he enfocat el treball de recerca en dues parts molt diferenciades.
A la primera part he fet un estudi exhaustiu de la importància dels àcids grassos per la salut. Els he investigat des de la seva composició química, tot analitzant-ne les propietats i les funcions. A més a més, he estudiat el procés metabòlic que segueixen aquests des de que són ingerits fins a la seva disposició en les diferents biodisponibilitats quan són necessaris. M’he centrat en l’estudi dels àcids grassos insaturats (bàsicament els poliinsaturats de la sèrie w-3 i w-6). Gràcies a aquest estudi, he pogut arribar a entendre com intervenen en la regulació dels diferents processos inflamatoris, tot arribant a la conclusió que, si som capaços de mantenir-los en un precís equilibri, ens trobarem en un bon estat de salut, ja que si bé els de la sèrie w-3 són bàsicament antiinflamatoris, els de la sèrie w-6 són inflamatoris. Tot i així, s’ha de tenir en compte que els que tenen tendència a derivar en àcids inflamatoris, són els que ens protegeixen de diferents agents externs que ens poden agredir i dels quals ens hem de defensar.
La segona part del treball és mes pràctica, ja que en ella he buscat per dues vies diferents la disponibilitat real d’aquests àcids grassos en el nostre cos. Per una banda, he analitzat quantitativament i qualitativament unes 200 enquestes repartides en tot l’àmbit de Catalunya. D’altra banda, també he analitzat quantitativament 570 resultats d’anàlisis que m’han estat proporcionades pel laboratori Sabater-Tobella. Gràcies a aquestes anàlisis he pogut realitzar unes estadístiques i he pogut treure uns conclusions sobre la ingesta d’omega-3 i omega-6, que a més a més, han coincidit molt similarment amb les conclusions que havia extret de les 200 enquestes. A més a més, aquesta part del treball també conté una entrevista al Dr. Xevi Verdaguer, un terapeuta que ha curat moltes malalties inflamatòries tot regulant la ingesta d’àcids grassos. A continuació, també he adjuntat alguns cassos clínics a través dels quals s’ha evidenciat l’efecte de l’índex w-6/w-3.
Les conclusions que n’he extret d’aquest treball han estat satisfactòries. Com ja he dit anteriorment, al principi no esperava estudiar l’omega 6, sinó que creia que tot era degut a un sol àcid gras, l’omega-3.
Gràcies a l’estudi realitzat, he pogut veure com n’és d’important la relació entre aquests dos àcids grassos, i m’he pogut sorprendre a mi mateixa al veure com s’estava alimentant la societat actual. Tot i així, el que més m’ha sorprès ha estat la poca abundància d’omega-3 en la nostra dieta, que en gran part ve proporcionada a què no es troba en gaires productes; i l’extrema abundància de l’omega 6, que d’altra banda es troba en tots els aliments que ingerim diàriament.
També val a dir que per mi ha estat un plaer realitzar aquest estudi, ja que penso que aquest és un tema que no està molt investigat, o si més no, no ha sortit a la llum. És un tema dotat d’una gran importància, i crec que cal difondre’l, que cal conscienciar a tothom sobre els efectes d’aquests àcids grassos.