Skip to main content

Una Finestra al Mar

Autor: Josep Mateu Mateus
Centre: CLAVER
Treball de recerca: Una finestra al mar
Objectiu, metodologia i conclusions
El meu treball de recerca es basa en l’estudi d’un ecosistema marí mantingut en l’àmbit domèstic.
Els objectius principals del meu treball són: demostrar la viabilitat d’un sistema marí sense la utilització d’una escumadora de proteïnes (separador d’urea), sempre i quant la càrrega biològica de l’ecosistema sigui mínima (per tant els seus habitants seran només coralls i invertebrats) i també demostrar la relativa senzillesa en la manutenció d’aquest ecosistema si es disposa del material i, també, de l’equipament adequat per a la seva elaboració.
La metodologia seguida a l’hora de realitzar el meu estudi ha estat la següent: - Primer de tot, he realitzat un estudi acurat de totes les parts necessàries per la creació d’aquest
ecosistema, les quals he dividit en dues parts, els elements necessaris (imprescindibles) i els elements innecessaris (opcionals). Tal i com descric en el treball és molt important que tots els elements necessaris estiguin presents, ja que la falta d’algun d’ells (o que estiguin infra- dimensionats) suposaria el total fracàs en la creació d’aquest sistema. Pel que fa als elements innecessaris, són simples accessoris que s’hauran d’afegir depenent del tipus d’aquari que vulguem mantenir, són, d’alguna manera, “extres” que poden millorar de forma considerable el funcionament de l’ecosistema.
- En segon lloc, he realitzar una acurada “investigació” de la química de l’aigua marina, per tal de conèixer de forma precisa els elements químics presents en l’aigua salada natural. He analitzat la diferència de paràmetres entre l’aigua dels mars i l’aigua dels aquaris en forma de taules. També he dedicat un apartat als additius que són importants per als coralls i invertebrats (ja que elements
com el calci, el magnesi i el iode, són consumits de forma quantiosa en els ecosistemes tancats), ja que com que l’aigua no es renova de forma constant (com ho fa en els mars), serem nosaltres els encarregats de reconstituir tots aquells elements.
- En tercer lloc, he estudiat els diferents sistemes de filtració biològica que existeixen en els aquaris d’aigua salada. He analitzat cada tipus explicant les seves característiques més generals.
- Finalment, pel que fa a la part d’estudi, he realitzat una part pràctica que es basa en la “construcció” d’un ecosistema marí. Aquest, ha estat realitzat en una urna de 325 litres reals, més un filtre biològic de 50 litres, on s’alberguen les macro algues que s’encarregaran de consumir els compostos nitrogenats (fosfats i nitrats) que si es trobessin presents en l’aigua provocarien una explosió de micro algues (filamentoses, diatomees). Després de construir aquest aquari marí, he procedit a realitzar un estudi del seu desenvolupament fins arribar al punt de la introducció dels primers habitants (coralls tous i micro caragols).
Les conclusions a les que he pogut arribar desprès de realitzar el treball amb el seu corresponent estudi, han estat: - Elaborar un aquari d’aigua salada és realment car, però la seva manutenció, a diferència dels
d’aigua dolça, és relativament barat, ja que els coralls “s’alimenten” a través de les seves zooxantel·les (algues fotosintètiques), per la qual cosa no necessite l’addició d’aliment de cap tipus (plàncton).
- Mantenir un aquari d’aigua salada sense separador d’urea, és possible i totalment viable, sempre i quant (com deia en la introducció) la càrrega biològica sigui nul·la.
- Finalment, dir que la manutenció de coralls, tot i semblar complicada, és extremadament fàcil ja que són organismes complexos amb gran capacitat de reparar-se en cas de ruptura i això provoca que es puguin reproduir amb facilitat (en tres dies, un dels meus coralls es va començar a reproduir) i que d’un corall trencat en surti un de nou de cada part.