Skip to main content

La crisi dels refugiats sirians a Palamós

Autor: Mírian Fernàndez Huertas
Centre: INST.PALAMÓS
Aquest tema va ser una de les propostes del meu tutor de treball. Realment en el primer moment que el va proposar, va cridar-me l’atenció. És un tema actual, impactant i realment important. Així que vaig decidir desenvolupar-lo aquí, al meu poble, a Palamós. Crec que pot arribar a ser un treball força interesant i impactant. A més capficar-me en el món d’unes persones que lluiten per les seves famílies i la seva supervivència i veure com persones que no tenen res a veure amb el conflicte intenten ajudar i posar de la seva part...M’il•lusiona, m’anima i m’ajuda a tenir fe en el nostre món, en un món millor on mereixi la pena estar-hi.
No vaig fer hipòtesi d’aquest treball perquè realment no sabia on arribaria, ja que el meu treball consisteix en intentar esbrinar quina ha estat la implicació de la gent de Palamós, les seves accions i què en pensen al respecte. L'única previsió que puc fer al respecte és que crec que Palamós s'haurà implicat en tot el que hagi pogut sobre el tema.
2. METODOLOGIA:
El meu treball ha estat dividit en 3 parts:
-La Implicació individual de les persones que han posat de la seva part en aquesta crisi humanitària. Persones que són de Palamós, o han viscut al poble.
-La implicació institucional de l’Ajuntament, nocions al ple, la posició dels partits polítics, iniciatives que s’han portat a terme, etc.
-La Implicació social-privada de centres educatius, fundacions, associacions, etc..
D'aquesta manera he pogut observar en un sentit més ampli l'interès i l'actuació de Palamós. Des de les persones particulars fins a les institucions del poble.
3. EXPLICACIÓ DEL TEMA
Aquest treball vull que tracti sobre el tema dels refugiats, concretament dels sirians, a Europa. Però bàsicament centrar-me a un nivell local enfoca’t cap al nostre poble, Palamós. Vull intentar conèixer el tema més a fons. Què han fet les entitats de Palamós al respecte, què n’opinen, què voldrien canviar....Estarien disposats a acollir aquestes persones? Tothom té la mateixa opinió al respecte? Primerament per poder començar a desenvolupar aquest treball haurien de fer una petita introducció sobre el conflicte. Què és la crisi dels Refugiats? A què és donada?
Tota aquesta crisi es deu bàsicament a la Guerra de Síria, aquesta guerra ha marcat una greu situació social i humanitària. Com a conseqüència milers de persones les que fugen i intenten escapar de la guerra de l’Orient Mitjà.
CONCLUSIONS
Fent aquest treball he obtingut diverses conclusions:
1. Tot i la voluntat d'acollir per part de Palamós és impossible per diversos aspectes com el fet que no disposen d'habitatge social, la població no compleix el nombre d'habitats mínim per acollir-ne i el més important de tot: No ha arribat cap refugiat amb el qual s'hagi de posar en marxa el procés. Pel que fa a les institucions sí que s’ han fet reunions i comitès sobre el tema però no han arribat al punt d'haver de posar-ho en marxa... Però les pautes hi són. I pel que fa a les institucions social-privades com Càritas i Creu Roja en el cas que arribessin refugiats haurien d'actuar com amb qualsevol altre immigrant i si la situació fos molt complicada enviarien el cas a un altre lloc on podrien tractar-ho de forma més eficaç i directa.
2. També he pogut observar la iniciativa i solidaritat de la gent de Palamós, això no ha faltat, respecte a aquest fet social. Tothom s'ha mostrat molt comprensiu amb la situació dels refugiats i tant les persones individuals com les que formen part de les institucions del municipi s'han mostrat molt receptives a les propostes i a tot allò que permetés aportar ajuda. És per això que s'han organitzat tot aquell conjunt d'actes amb els objectius de conscienciar i obtenir fons d’ajuda.
3. Pel que fa a les escoles del nostre municipi totes han mostrat la seva preocupació pel conflicte i ho han exposat mitjançant reunions, xerrades, projectes... Que han conscienciat tant alumnes com a pares. Únicament l'escola dels Àngels no ha pogut participar en aquesta conscienciació a causa de les dificultats dels alumnes, però sí que defensen la necessitat de difondre informació entre els altres col•legis on els alumnes tenen la capacitat adequada.
4. He pogut veure, especialment parlant amb les persones que hi han tingut contacte directe, una mica més la realitat d'aquells refugiats. Ja que, com han dit la majoria: La televisió no mostra 100% la realitat. I directament no té en compte les històries, les experiències i els sentiments dels afectats. Però parlant amb aquestes persones he pogut conèixer més a fons la situació dels refugiats ,d’una forma més sensible i profunda.
5.Una altra conclusió és que amb aquest treball he estat pendent d'un tema actual i impactant en el món, he experimentat el sentiment de voler conèixer la realitat. A causa de la metodologia del treball m'he hagut de posar en contacte amb un gran nombre de persones i això també m’ha portat a conèixer més a fons Palamós. He pogut saber qui porta les nostres institucions, quines funcions fan, etc. Així com el fet de millorar la meva expressió de comunicació davant de persones desconegudes.
6. Palamós és un municipi amb una gran quantitat d'entitats i persones disposades a ajudar. Persones que es preocupen pel benestar, ja no únicament dels refugiats, sinó dels nostres habitants. Palamós desprèn molta solidaritat, ho ha demostrat, i puc dir que estic orgullosa de ser d'aquest poble.