Skip to main content

La lluita contra el masclisme literari

Autor: Eloi Valls Férriz
Centre: INST. VACARISSES
El treball que poden veure i analitzar, tan si és de la seva devoció o no veuran que hi ha mesos de dedicació, de recomptes de dades i de recerca d’informació. Al cap i a la fi, aquest és un treball que hauria pogut fer qualsevol persona amb temps per treballar i ganes per a dedicar-s’hi. El tema que s’ha tractat en un principi no anava a ser el que es tenia pensat en principi, però davant de les injustícies que podem veure dia rere dia no podia deixar de banda aquesta temàtica.
El treball ja esmentat, consta d’una part teòrica i tirant cap a la meitat, una pràctica. La teoria per a dur a terme la tasca va ser recollida de diferents fonts durant dos mesos. Si es posa a llegir el treball, es trobarà amb un gran viatge històric, en diferents parts del món, analitzant l’evolució de la literatura al llarg dels anys en els diferents territoris, tant occidentals com orientals. Veurà esmentades algunes autores de la literatura americana, espanyola, catalana, russa, japonesa, xinesa, etc. També podrà veure el desenvolupament de la vida i l’agricultura africana, després de les colonitzacions imperials. Finalment també veuran la situació actual d’aquestes mateixes regions, la literatura de les autores del moment i la importància que va tindre o ha tingut moltes d’elles per al moviment feminista.
Aproximadament en la meitat del treball deixarem de banda la teoria per centrar-nos en la pràctica, la informació de la qual, s’ha intentat que sigui del tot veraç, tenint en compte que moltes persones utilitzen pseudònims per a firmar la seva obra. En aquest apartat s’ha fet un recompte de llibres de diferents biblioteques i llibreries, de les recomanacions que es fan per Internet, dels autors dels llibres de text de l’escola, dels llibres més publicats i dels més venuts sempre buscant la diferència de la visibilitat entre homes i dones en la literatura.
Com podran veure la diferència és bastant favorable per als homes, per no dir absoluta tot hi que tampoc és veritat. Arribant al final de la part pràctica veuran el que considero que és la part ,més important del treball, que són els llibres que es publicaran, les obres del futur i la diferència que hi haurà entre els homes i dones en la literatura en un futur pròxim.
Al final del treball, també de la part pràctica però deixant de banda els números, veurem opinions, punts de vista d’escriptores i feministes catalanes que coneixen el món de la literatura femenina i que per tant, la seva aportació ha estat important per acabar d’arrodonir el tremall. Són preguntes sobre temes tractats en la meva tasca. Qüestions sobre història, sobre l’actualitat i sobre el futur.
Amb aquest treball, si al final arriba a diverses persones, encara que siguin poques, allò que només demano és reflexió. No compto amb un canvi de la societat fent aquest treball, seria massa ingenu, només vull aportar el meu granet de sorra perquè la gent obri els ulls. Fent aquesta comprovació de la visibilitat de dones i homes i la literatura només volia fer visible que les coses no van tan bé com ens pensem. Les dones segueixen tenint menys oportunitats, almenys en la literatura que els homes i espero que amb aquest treball, encara que només sigui una persona obri els ulls i cridi al cel en contra de les mentides i la injustícia.