Skip to main content

El Càntic dels Càntics

Autor: David Talavera Cama
Centre: INST.RIBERA DEL SIÓ
Document:
Quan em van dir que hauria de fer un treball de recerca, de seguida vaig acotar el meu camp de visió cap a temes que m’interessessin i trobés curiosos. Així, vaig considerar-ne molts i vaig arribar a la conclusió de què volia fer aquest treball sobre algun dels diversos llibres de la Bíblia. Em semblaven temes interessants, que m’atreien, i sobre els quals volia aprendre més.
De entre tots els textos d’aquest extens llibre aviat em vaig decidir pel Càntic dels Càntics, tant pel que feia a l’extensió -és una obra breu-, com pel contingut, el qual considero molt ric i curiós. Jo ja feia temps que havia llegit aquest text i ja des de llavors el vaig trobar digne d’estudi i em va semblar, en essència, que era diferent als altres llibres bíblics.

Hipòtesi
La hipòtesi del meu treball és intentar demostrar si el Càntic mostra un ideal d’amor avançat respecte a l’època en què va ser escrit. És a dir, si la concepció d’amor que presenta va més enllà de la de l’època (s.VIII-II aC) i mostra trets que es puguin considerar més “moderns”.

Objectius
També em plantejaré tres objectius que vull acomplir durant l’elaboració d’aquest treball:
- Veure de manera objectiva què explica el Càntic
- Entendre la raó per la qual s’ha interpretat de maneres tan diverses
- Descobrir com el veuen les persones del món religiós

Resultats
Pel que fa a la hipòtesi, pràcticament sembla que no hi ha cap error en acceptar-la. El Càntic, es pot afirmar, mostra un ideal d’amor avançat respecte a l’època en què va ser escrit a causa de diversos factors: el protagonisme de la dona, algunes paraules que diu (sobretot els versos en contra de la “compra” de l’amor, que s’han vist al tercer comentari) i la igualtat amb el seu estimat dins de la relació. No ho hem d’entendre com un amor “actual” com el coneixem avui en dia, doncs recordem que la meva hipòtesi era si mostrava un amor “avançat” respecte a l’època en què va ser escrit i això es compleix. En cap altre llibre bíblic i d’aquella època veiem un paper tan protagonista de la dona com en el Càntic en el qual apareix amb una expressió madura i responsable, forta i diligent. Les entrevistes, si fa no fa, també han respectat aquest punt de vista.
Pel que fa al primer objectiu “veure de manera objectiva què explica el Càntic”, puc afirmar que l’he assolit i ho he pogut determinar sobretot a partir de l’apartat Què és el Càntic? de la Introducció teòrica. El tema és, doncs, l’amor entre un jove i una noia, dos amants que es veuen obligats a separar-se per raons desconegudes i es busquen amb desesperació, amb la profunda esperança de què es tornaran a veure i el seu amor triomfarà.
El segon objectiu era “entendre la raó per la qual s’ha interpretat de maneres tan diverses”. Si bé és veritat que aquest objectiu és una mica subjectiu, sí que estic satisfet perquè he descobert més sobre com es van originar aquestes formes d’interpretació. Com es troba a l’apartat Interpretació en el Judaisme i el Cristianisme del capítol Interpretacions i visions, bona part d’aquestes interpretacions provenen del text mateix, originats per la foscor d’alguns passatges i per la simbologia nupcial molt utilitzada en la resta de la Bíblia i en la litúrgia de totes dues religions (Cristianisme i Judaisme).
Finalment, el meu tercer objectiu, “descobrir com el veuen les persones del món religiós”. De nou, he après molt i el fet de veure què en pensen altres persones del Càntic m’ha servit per comprendre aquest text més i poder obrir la ment cap a altres tipus de visions. Els dos testimonis que tinc són importants per al meu treball i tots dos senyalen elements comuns: la idea principal de l’amor en el Càntic, la felicitat que mostra el text, aquesta “recerca” de l’amor vertader... També hi ha hagut alguns elements que han considerat diferents: les concepcions de l’amor que han expressat, la manera de veure el fragment proposat... Més o menys, entre els dos he pogut traçar un fil conductor gràcies al qual sento que també he assolit en gran part aquest objectiu. Si bé, com hem esmentat, un coneixement rigorós de com veuen el Càntic les persones del món religiós és molt difícil d’assolir, els dos testimonis que he pogut recollir m’han donat una visió ferma. Tots dos han presentat una visió teològica del text, visió que, segons les seves opinions, serveix per extreure un ensenyament sobre l’amor i la vida, encara que cadascú m’ha anat donant les seves interpretacions amb matisos propis.
En conclusió, he pogut assolir amb gran satisfacció pràcticament la totalitat dels meus objectius i he pogut confirmar la hipòtesi que havia fet prèviament. El procés de recerca també m’ha ensenyat moltes coses i, encara que ens hem topat amb varies dificultats com el problema de trobar la informació o l’assessorament, estic satisfet d’aquest treball. Crec que après molt sobre el Càntic dels Càntics, un text que ha demostrat anar més enllà i no solament ser una història d’amor.