Skip to main content

Per què donar un somni?

Autor: Maria Amiel Garcia Ferrero
Centre: INST.CAMÍ DE MAR
Document:
El meu treball tracta sobre la donació de sang de cordó umbilical (SCU). La sang que conté el cordó té una alta concentració de progenitors hematopoètics (cèl·lules mare). Aquests s’utilitzen per a oferir una oportunitat de vida a pacients amb malalties molt greus a la sang com la leucèmia, els limfomes, entre moltes altres. Aquests pacients segueixen tractaments molt agressius (quimioteràpies, radioteràpia, etc.) però aquests moltes vegades no són suficients per a combatre la malaltia i han de recórrer a transplantaments de progenitors hematopoètics.

Les cèl·lules mare es poden extreure mitjançant tres mètodes: sang perifèrica, medul·la òssia o sang de cordó umbilical. En el meu treball em centraré en l’extracció de SCU ja que és la tècnica més senzilla i és poc coneguda.

L’objectiu del meu treball era poder donar a conèixer dins de les meves possibilitats aquesta tècnica d’extracció i seguir tot el procés de les unitats de SCU des del moment en que s’extreuen fins al moment que s’infonen i amb això esbrinar perquè sent una tècnica tan ràpida i senzilla amb la que oferir una oportunitat de vida a pacients amb malalties tan greus hi ha un número tan baix de donacions.

Amb la finalitat de poder seguir tot el procés que segueixen les unitats de SCU vaig poder presenciar un part en l’hospital de El Vendrell per a veure de prop com és el moment de l’extracció; vaig assistir al Banc de Sang i Teixits de Barcelona (BST) per entendre tot el procés rigorós les unitats de sang de cordó umbilical abans de ser infoses; finalment vaig tenir l’oportunitat d’entrar en càmeres en la planta d’hematologia pediàtrica de Vall d’Hebron on vaig presenciar una infusió de progenitors hemopoètics per acabar amb el procés que segueixen les unitats de sang de cordó umbilical.

També vaig realitzar enquestes a dos grups d’edats diferents per a informar-me del coneixement d’aquests sobre la donació de SCU.

Vaig entrevistar a dos grans especialistes: la Dra. Cristina Díaz de Heredia, la cap de transplantaments hematopoètics pediàtrics de Vall d’Hebron i al Dr. Sergi Querol, el cap de cèl·lules terapèutiques del BST de Barcelona, amb la finalitat de tenir una visió diferent de tot el procés de la mà de dos grans especialistes.

També vaig entrevistar a 5 pacients que han rebut transplantament hematopoètics per a entendre com han viscut tot el procés.

Finalment els proposo propostes per a donar a conèixer aquesta tècnica d’extracció i amb conseqüència millorar el nombre de donacions.

He arribat a la conclusió de que falta moltíssima informació, que ningú inverteix el temps necessari en explicar-nos una cosa tan important per a tothom perquè algun dia ho podríem arribar a necessitar nosaltres i és trist adonar-nos d’això massa tard.

Per aquest motiu proposo canvis per a intentar informar i incrementar molt el nombre de donacions, alguns estan en les meves mans però altres no.

També gràcies a aquest treball estic aprenent a valor molt més les petites coses i a donar-li la importància que veritablement tenen els problemes. Li he dedicat moltíssim amor i temps amb la finalitat de salvar vides.