Skip to main content

Més enllà del que veiem

Autor: Laia Asiain Peracaula
Centre: INST.MONTILIVI
Més enllà del que veiem és un Treball de Recerca enfocat en la contribució de l’anàlisi i l’estudi de la llum en l’astrofísica.

Els objectius principals d’aquesta recerca són explicar els diferents usos que té la llum en aquest camp i dur a terme l’estudi de l’espectre electromagnètic d’un sistema binari.

Per tal d’acomplir aquests propòsits, es fa una explicació introductòria sobre la naturalesa de la llum i les seves característiques, seguida de dos apartats d’aprofundiment en espectres electromagnètics i les aplicacions de la llum en astrofísica.

Un cop relatat el bloc teòric, es procedeix a realitzar el bloc pràctic. Aquesta secció està dividida en tres subapartats: el càlcul de les velocitats radials d’un sistema binari a partir del seu espectre electromagnètic, la construcció d’un interferòmetre i l’entrevista realitzada al Dr. Ignasi Ribas, director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya.

La metodologia que s’ha seguit per l’elaboració d’aquest treball consisteix en la realització d’un marc teòric basat en una extensa recerca bibliogràfica, la construcció d’un interferòmetre de Michelson a l’ICFO i l’anàlisi d’unes dades reals extretes de les observacions astronòmiques d’un sistema estel•lar binari.

Els resultats d’aquesta recerca han estat satisfactoris. Per una banda, s’ha pogut explicar de forma clara les propietats principals de la llum i alguns dels seus usos en astrofísica, com el càlcul de velocitats radials o l’estudi de les corbes de llum. Per altra banda, es pot considerar que la realització del bloc pràctic ha estat un èxit: partint de l’espectre electromagnètic d’un sistema binari, s’ha pogut calcular les velocitats radials dels dos cossos que el formen i, a partir d’aquests càlculs, s’ha obtingut un seguit de dades relacionades amb el sistema.

En finalitzar el treball, s’ha arribat a les conclusions següents:

En primer lloc, l’existència de diferents tipus de llum imperceptibles per l’ull humà porta a pensar que, segurament, encara hi ha molts fenòmens dels quals els humans no coneixem l’existència ja que no disposem dels mitjans per detectar-los o s’escapen de la nostra lògica.

En segon lloc, s’arriba a la conclusió que l’estudi i anàlisi de la llum és un element crucial en l’àmbit de l’astronomia, ja que és de les poques fonts d’informació sobre l’Univers que es poden extreure de manera directa, és a dir, només realitzant observacions.

A partir dels patrons que s’obtenen observant la llum d’una estrella o un planeta se’n deriven la resta de dades de forma indirecta i sovint aproximada. Amb la realització de la part pràctica s’ha pogut observar el funcionament del mètode de les velocitats radials i entendre com es poden detectar cossos celestes orbitant al voltant d’estrelles.