Skip to main content

Estudi de les variables que determinen la cristal·lització de diferents substàncies

Autor: Guillem Banqueri Blecua
Centre: INST.PERE BARNILS
L’objectiu del treball és estudiar com la modificació de determinades variables condiciona la cristal·lització del clorur de sodi (NaCl), el sulfat de coure pentahidratat (CuSO4·5H2O) i el dihidrogenfosfat d’amoni (NH4H2SO4).
Es parteix de la hipòtesi que la velocitat amb la que precipita el solut, la concentració de la dissolució i altres variables determinen la forma, mida i la quantitat de cristalls que es formen.
Els resultats mostren que com més ràpida sigui l'evaporació o el refredament de la dissolució, més petit i més mal format serà el cristall, i com més lenta, millor forma tindrà el cristall. Quant a la concentració de la dissolució, si és baixa s'obtindran pocs cristalls petits i ben formats, si és més alta seran grans i ben formats, però si la dissolució està sobresaturada es formaran molts cristalls, molt petits i amb una forma irregular.
Es conclou que els millors cristalls s'obtenen amb una molt lenta velocitat de refredament de la dissolució o d'evaporació del dissolvent i amb una concentració lleugerament saturada.