Skip to main content

EL MOTOR DEL CANVI

Autor: Addaia Valeriano Madrid
Centre: INST. BAIX A MAR
L'emergència climàtica és una realitat en la que portem vivint des de fa molt de temps. Cada dia ens bombardegen notícies alertant-nos de la situació; L’augment accelerat de la població mundial, la disminució dels recursos naturals, el consum de fonts d’energia altament contaminants… Si no fem res per revertir-ho, això ens conduirà a un punt de no-retorn, i tenim en les nostres mans l’oportunitat d’anticipar-nos a les greus conseqüències que això ens comportarà.
El treball que he realitzat sorgeix de la meva inquietud en vers a aquesta problemàtica i tracta de veure el punt en el que ens trobem per identificar quines eines hem d’utilitzar per a mitigar contra en canvi climàtic.
El treball està dividit en tres parts. En primer lloc, en un àmbit teòric exposo les causes i els efectes del canvi climàtic. En la segona part, he investigat l’evolució de l’ecologia cap un corrent ecologista a nivell polític i social. Veureu que faig un viatge per la història de la política ambiental amb el que podreu comprendre el paper dels diferents actors polítics i de les seves accions. Finalment, a nivell pràctic, us mostraré l’anàlisis que he realitzat de les polítiques ambientals de Vilanova i la Geltrú. Aquest anàlisis m’ha permès avaluar si realment tot allò que es proposa des dels grans actors polítics s’està portant a l’acció obtenint-ne els resultats estimats. (Hem de recordar que un 80% de les accions per a mitigar contra el canvi climàtic es realitzen des de les ciutats!)
El camí per desenvolupar aquest treball ha estat un procès llarg i enriquidor que s’ha anat construint poc a poc, deixant-me sorprendre i fent-me lliure per avançar i treure suc de tot allò que més m’ha cridat l’atenció. Això sí, hi ha dues coses que sempre vaig tenir clares; la primera va ser el tema del treball, i la segona, on volia que em portès. Per una banda, volia aprofitar l’oportunitat d’anar a fons en una matèria que m’inquieta. I per una altra, volia que el meu treball pogués ser útil i em permetés generar un canvi, o si més no, sembrar una llavor a partir de la qual es pogués seguir aportant noves idees i iniciatives que ens apropin a un sistema més net i respectuós amb el nostre planeta i tots aquells que hi habiten.
Rere aquest llarg procès, he pogut treure un seguit de conclusions que m’han fet veure cada cop més la relació entre l’acció humana i la crisis climàtica i la urgència de realitzar modificacions al nostre sistema. Fina ara, les polítiques ambientals han evolucionat de la mà de la ciència en busca de noves formes de fer política, generant un munt de compromisos i objectius a diferents escales que nomès s’assoliran si s’actua a travès de les ciutats.
Vilanova i la Geltrú no està fent un mal plantejament polític per fer front a la crisis climàtica. Fins ara, ha treballat seguint les línies d’acció que proposa la comissió europea per a fer créixer la ciutat d’una forma sostenible. La gestió del pressupost que està realitzant és força bona; S’estan fent grans inversions projectades a un futur de ciutat més eficient i sostenible, però cal revisar la fiabilitat dels canals de predicció i comprovació de les emissions reals pertinents a cada acció. Per una altra banda les seves vies de comunicació i participació són bastant bones. El problema és que la participació en aquests canals no és del tot activa i està formada principalment per gent gran. És important que la gent jove s’impliqui i per això falta educació. Possiblement si hi hagués una eina més clara i dinàmica de comunicar-se amb el ciutadà, seria més efectiva la participació pública i l’interès de la població per conèixer els avanços de la ciutat.
Per aquesta raó, he decidit partir de les conclusions del meu treball per iniciar un projecte que aporti noves solucions per mitigar contra la crisi climàtica. La proposta que em disposo a realitzar, és una nova eina que fomenta l’educació i la participació dels joves a les ciutats. Aquesta eina, es tracta d’una eina digital que serà dinàmica i senzilla, però que a la vegada servirà per informar al ciutadà de l’estat ambiental de la seva ciutat, així com de la progressió de les mesures que s’estan elaborant. També s’inclouran opcions de participació i altres tipus de dinàmiques. Al final del treball hi trobareu un prototip, així com l’explicació del sorgiment de la idea i el seu funcionament.

Finalment, puc afirmar que després de tants mesos he assolit els objectius que inicialment em vaig marcar. He mostrat l’evidència de les causes i les conseqüències del canvi climàtic i he fet visible la importància de l’acció local. El plantejament d’aquesta proposta és per mi la mostra més clara de l’assoliment dels objectius del treball ja que sorgeix de totes les conclusions que n’he extret. A part, he sigut escoltada per l’ajuntament de Vilanova, que s’ha disposat a treballar conjuntament per fer funcional aquesta nova eina!

Aquest treball no tracta de Vilanova, ni tracta del PASEC. Aquest treball tracta de les línies d’acció que s’han de prendre al món per a la realització d’una resposta eficient. Aquest treball agafa Vilanova i la Geltrú i proposa una resposta que podrà ser aplicada a nivell mundial.

I ara, a seguir treballant!