Skip to main content

La mirada de la demència. Les eines digitals i els moviments oculars, una oportunitat de millora per l'Alzheimer i altres demències.

Autor: Clàudia Terés Oliver
Centre: INST. BADIA I MARGARIT
L'objectiu d'aquesta investigació ha estat demostrar si hi ha una millora en les demències mitjançant l'ús de Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions, més concretament mitjançant un videojoc. Els objectius han estat: demostrar si mitjançant l'entrenament oculomotor és possible millorar els símptomes de les demències vinculats a la memòria, ajudar les persones amb demència millorant la seva qualitat de vida, aprendre sobre les demències i com funcionen, i assimilar si realment m'agrada el camp de la salut.

L'experiment es va realitzar amb participants amb demència i Alzheimer en fase lleu, que pertanyen a diferents clíniques. Van participar en un estudi en què , en primer lloc, van fer les preavaluacions que consten de tres proves: MoCA, CANTAB i ODBALL. Posteriorment, van fer deu sessions de deu minuts durant el mes de juliol, on van jugar a un videojoc que es guiava amb els ulls a través d'un eyetracker que controlava els moviments oculars. En aquest videojoc anomenat BGaze Bird creat per la plataforma BGaze Therapy, l'objectiu era que treballessin l'atenció mostrant estímuls “dolents” (mussols en moviment) que se suposava que no havien de veure i estímuls “bons” (dianes en moviment) que se suposava que havien de mirar. Posteriorment quan es van acabar les sessions, els participants van fer una postavaluació on van tornar a realitzar les proves MoCA, CANTAB i ODBALL.

Els resultats fan arribar a la conclusió que hi ha una millora en les demències a través de l'ús de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, ja que la majoria dels participants que van participar en l'estudi van mostrar millores a les proves després que aquestes es repetissin.