Skip to main content

IMMUNOTERÀPIA CAR-T, LA TERÀPIA DEL FUTUR CONTRA EL CÀNCER

Autor: Bruno Fernández Carballo
Centre: ESCOLA PARE MANYANET LES CORTS
Aquest treball té l'objectiu de conscienciar la gent de l'existència de nous tractaments, que són coneguts, que sorgeixen com a "últimes oportunitats", però que amb el temps es fan nous descobriments, es pot aprendre dels errors, fins que la teràpia obté un major ús. És una teràpia molt més específica que la quimioteràpia i amb menys efectes secundaris. La Immunoteràpia CAR-T consta de limfòcits T modificats en què se’ls ha afegit un gen CAR, aquest gen els ajuda a detectar més fàcilment les cèl·lules tumorals.
Es va començar a desenvolupar al 2018, gràcies al treball d’Ariana Benedé Jover, una pacient de 16 anys que patia LLA (Leucèmia Limfoblàstica Aguda). Fins al 2020 aquesta teràpia no va estar autoritzada per l’AEMPS (Agència Espanyola del Medicament i Producte Sanitari). Com a curiositat de la ràpida evolució que té, a finals del 2021 es va acceptar la mateixa teràpia CAR-T però per un altre tipus de càncer, el mieloma múltiple.
La teràpia es duu de manera pública a l'HCB (Hospital Clínic de Barcelona) en què es treballa de forma multidisciplinar i venen pacients de tot el país. Com a resultats i conclusions s'ha vist que a l'inici era un tractament limitat, però que actualment està evolucionant i es poden tractar nous tipus de càncers. L’evolució dels pacients resulta molt positiva ja que en un 80% dels casos els malalts es poden recuperar totalment del càncer. Ha estat un treball en què he tingut l’oportunitat de visitar una sèrie de pacients i he viscut experiències dures i he pogut observar les diferents fases del tractament. També vaig assistir al laboratori on es duu a terme aquest tractament i a la zona d’extracció dels limfòcits del pacient (leucoafèresi).