Skip to main content

De Víctima a Supervivent

Autor: Mireia Torras Costa
Centre: LA SALLE MANRESA
Document:
1. Objectius
Els meus objectius, son els següents:
1. Aprendre a diferenciar tot abús sexual
2. Entendre per quin procés psicològic passa una persona víctima d’agressió sexual
3. Donar visibilitat de les seqüeles d’aquest tipus d’agressió
4. Donar a conèixer diferents testimonis que ho han patit en la seva pròpia pell
5. Valorar l’efectivitat dels processos judicials i els seus recursos
6. Conèixer quin és l’equilibri entre totes les conseqüències que aquell acte pot provocar
(social, psicològic, afectiu, físic...)
2. Metodologia
La metodologia consta de dues parts, el marc teòric o recerca documental i la recerca experimental. En la primera he volgut exposar els diferents continguts, conceptes principals, definicions i informació pertinent per poder-me situar en el tema i en molts dels seus aspectes (legal, psicològic, social, ...). En la recerca experimental he intentat verificar aquesta informació contrastant-la i ampliar-la a través d’informació recollida de fons primàries, entrevistant a víctimes de diferents tipus d’abusos. La planificació d’aquesta recerca experimental no va ser fàcil ja que, tot i tenir clars els objectius, generals i específics que volia aconseguir, trobar testimoniatge de víctimes disposades a parlar i fer-se visibles, és una tasca complicada.
3. Resultats
Els resultats de la recerca experimental es van recollir en quatre entrevistes a víctimes de diferents abusos i alhora en una proposta d’activitat dirigida a sensibilitzar als joves, d’entre 16 i 17 anys, sobre el que hi ha darrera d’un abús, d’aquí el títol del meu treball.
4. Conclusions
He pogut comprendre i aprendre a diferenciar l’agressió de l’abús i els tipus d’abús sexual. També he comprés i valorat de manera objectiva els processos judicials i els recursos que es destinen a aquestes situacions d’abús. I amb tot això, he reconstruït la meva manera de pensar i opinió crítica sobre les institucions judicials.
He entès el procés psicològic i he esclarit quines són les etapes o fases del trauma. A més a més, he aconseguit parlar amb persones que han estat víctimes reals de violacions o abusos sexuals.
He buscat una manera per donar visibilitat a les seqüeles psicològiques i socials que comporta una situació d’agressió sexual, des d’un punt de respecte i sensibilitat absoluta, a joves de primer de batxillerat ja que es requereix d’una mentalitat madura.
I també m’he sorprès en veure que, la lectura del meu treball ha estat en si, una manera de visibilitzar. Veient com amb la lectura del meu treball, un familiar molt proper s’ha vist encoratjat a parlar, obertament, de la seva experiència. Una experiència d’abús que va viure durant la seva infantesa i que ha marcat la seva vida adulta.
Per acabar, he de dir que aquest treball l’he gaudit des del primer moment i ha significat per mi un aprenentatge vital com a persona i també com a dona.
He empatitzat amb tot el testimoniatge i me n’he adonat que tots en algun moment al llarg de la nostra vida, podem arribar a ser víctimes. I que, arribat el cas, el més important no és superar-ho si no, tenir el suport necessari per aprendre a viure amb l’experiència viscuda.
I, que per tant, és important visibilitat aquestes situacions i recolzar-nos entre tots per tal de poder fer front a aquesta xacra social.