Skip to main content

Bioquímica de l'amor

Autor: Anna Pla Porta
Centre: INST.CIUTAT DE BALAGUER
Què n' és de curiós l'amor, oi ? I quines voltes que dóna la vida... Potser és per això que molta gent es pregunta, amb el propòsit i/o la curiositat d’entendre’l, que què és aquest sentiment, i si més no, tracta de definir-lo. Tot i la popularitat d’aquesta pregunta, aquest treball no tracta de respondre-la, sinó que neix de la necessitat de descobrir l’origen d’un sentiment que commou a tot el món, d’un sentiment que provoca, simultàniament, goig i aflicció.
Més detalladament, se centra en determinar com el cervell reacciona davant les etapes de l’amor romàntic, les quals es van proposar i/o plantejar per estandarditzar i palesar les etapes d’una relació. Per això, s’ha abordat, des d’una perspectiva emotivocientífica l’estudi de les reaccions que transcorren en el cervell dels enamorats en un període en el que es realitzen canvis bioquímics en funció del temps. Per tal de corroborar-les es va realitzar, posteriorment un treball de camp que inclou dos enquestes: una per determinar si factors com l’edat, el sexe, la nacionalitat,etc, influenciarien en el fet de pertànyer a una fase o altra; i l’altra enquesta per ratificar les fases ja citades, unes fases que són inèdites i no estaven, fins ara, estipulades.
Pel que fa a la metodologia, un cop es va tenir seleccionat el tema i uns objectius clars es va realitzar una planificació d’activitats (què es necessita, quan s’ha de fer, on s’ha d’anar...). Seguint la planificació primer es va començar per la documentació, és a dir, buscant informació per Internet, en llibres, revistes, articles de diaris, etc. Una vegada es va haver recopilat tota aquesta informació es va ordenar, seleccionar i classificar per facilitar la posterior redacció, això si, seguint les normes donades a classe. Després de redactar la part bibliogràfica es va iniciar el treball de camp, el qual es va exposar al treball en forma d’enquestes, per tal de facilitar-ne després les conclusions. Tot seguit es va revisar, per tots els mitjans existents la presentació, la gramàtica i la ortografia i, finalment, es va adjuntar al treball tot el material addicional (imatges, gràfic) prèviament elaborat.
Mitjançant aquest treball de recerca s’ha pogut arribar a varies conclusions entorn l’aspecte químic de l’amor. Aquestes són:
- L’amor es un concepte universal relatiu a afinitats i no dependent de factors com l’edat, el sexe, la nacionalitat, la religió, la situació econòmica... (a través de la primera enquesta).
- Les fases genèriques que es van estipular sobre el procés amorós són vàlides i exportables com a estàndards.
A més a més el treball ha deixat obertes altres línies de treball que podrien desenvolupar-se en treballs posteriors, com per exemple: Establir quines substàncies hormonals sintètiques poden suplir o contrarestar els efectes psicològics o afectius que es produeixen en situacions de desenamorament forçat o sobtat, pèrdua de l’ésser estimat.