Skip to main content

Aprenem matemàtiques amb bombolles de sabó

Autor: Laura López Campmany
Centre: SANT GERVASI, ESCOLA
Mai no us imaginaríeu de què són capaces les bombolles. Encara que no ho sembli, aquestes estan relacionades amb molts conceptes físics, químics i matemàtics. Però tot i això, aquests conceptes no són gaire coneguts en l'àmbit de les bombolles.
Primerament, trobem que per la seva naturalesa són capaces de formar la mínima superfície possible d'una figura ocupant el màxim de volum. Això és a causa de les propietats que tenen els líquids, com la tensió superficial. Aquesta tendeix a fer que les partícules s'atreguin entre elles, formant sempre el que hem comentat abans, la mínima superfície possible. Això vol dir que el seu recorregut sempre serà mínim, aquest es calcularà trobant el punt de Fermat, el qual és un punt on la suma de les distàncies totals dels vèrtexs d'un triangle fins aquest és mínim. Aquest punt ens ajudarà a resoldre el problema de Steiner; és a dir, a calcular la interconnexió més curta, i alhora més bona, per a un conjunt d'elements, per tal de facilitar el cost de la construcció de carreteres, per exemple. A més a més, els segments que intersequen en el punt de Fermat formen entre ells angles de 120º, tal com diu la llei de Plateau.
Amb aquest treball el que volem és cridar l'atenció dels joves en el món de les matemàtiques. Creiem que una molt bona manera de fer-ho és mitjançant experiments que amaguen aquests conceptes d'una manera molt visual, pràctica i divertida.
Els nostres objectius en aquest treball han estat adquirir aquests nous coneixements entre d'altres, els quals anteriorment eren desconeguts per a nosaltres. A més a més, intentem arribar al públic d'una manera diferent i innovadora.