Skip to main content

Un món petit amaga un món molt gran

Autor: Mireia Suñer Colomer
Centre: INST.MONTSACOPA
Les característiques dels fesols cultivats a sòls volcànics de Santa Pau són diferents cultivats en altres indrets.
Les al•lofanes, un tipus d'argila volcànica amb gran capacitat de retenir aigua i nutrients vegetals, són les responsables?Hi ha relació entre la seva presència i l’edat del volcà?
Per fer l’anàlisi s’ha utilitzat el mètode de Fields & Parrot.
Resultats
Sòls volcànics
49,43 % +
50,57 % -
Sòls No Volcànics
20% +
80% -
Presència d’al•lofanes als sòls volcànics segons l’edat del volcà de procedència
Inferior a 11.000 anys
85,8 % +
14,2 % -
D’11.000 a 28.000 anys
93,4 % +
6,6 % -
De 29.000 a 80.000 anys
21% +
79% -
Es pot concloure les al•lofanes són les causants de la diferència entre el sòls volcànics de Santa Pau respecte a la resta de sòls d’arreu de la Garrotxa.No a tots els sòls volcànics succeeix el mateix, només a aquells on l’edat del volcà és inferior a 28.000 anys.