Skip to main content

El compostatge

Autor: Berta Grau Pujol
Centre: ESCOLA PIA DE CALDES DE MONTB.
Document: No hi ha fitxer associat
El treball consistia en la reproducció del procés de compostatge, a petita escala i en condicions casolanes. Vaig decidir de fer la comparació entre dos composts elaborats amb substrats diferents i després l’aplicació d’aquests a les plantes. Un compost verd (CV), elaborat a partir de peles de fruita, hortalisses i restes de poda i jardineria, i compost dur (CD), el qual serà elaborat a partir de ossos i restes de carn, espines, pinyols i closques d’ou i de marisc.
Vaig dur a terme totes aquelles tasques necessàries pel procés com és airejar i remenar la pila... de manera que es mantinguessin idonis per la degradació. Vaig comparar i estudiar com succeïa el procés en els diferents composts, i en vaig fer una recollida de dades. Els paràmetres estudiats en cada un dels composts per tal de conèixer l’evolució del procés van ser: color, olor, alçada de la pila, presencia de lixiviats, temperatura, pH, porositat (% d’aire), densitat, capacitat de retenció d’aigua en 100g de substrat i la mida de les partícules.
Un cop elaborat els composts, vaig aplicar aquests a la planta, concretament a la mongetera, on vaig estudiar la presència dels nutrients més essencials i les diferències que es produïen segons l'ús d'un compost o l'altre. A partir d’aquí vaig treure conclusions de la investigació.
Les meves hipòtesis inicials vàren ser:
• Varia l’evolució del procés de compostatge depenent dels substrats que utilitzem?
• Influeix el tipus de compost en el creixement de la planta?
• Podem utilitzar els residus domèstics per a elaborar un compost beneficiós per a la planta?