Skip to main content

La ràdio: passat, present i futur

Autor: Marc Palau Erena
Centre:
Document: No hi ha fitxer associat
El títol del treball, La ràdio:passat, present i futur, en reflecteix clarament els objectius. Així doncs, un dels interrogants que em vaig plantejar va ser l’evolució que ha patit aquest mitjà de comunicació al llarg de la història i el seu desenvolupament tècnic. A més, també m’interessava treballar de manera directa amb el món de la ràdio, de manera que vaig pensar que estudiar la situació de les emissores de la comarca seria una bona manera de fer-ho, descobrint així diferents aspectes, tant presents com futurs. Finalment, l’últim pas que em vaig plantejar va ser comprovar com les noves tecnologies s’han implantat en el medi, amb nous sistemes d’emissió com Internet.

Així doncs, tota la informació referent a les ràdios comarcals la vaig extreure directament de les emissores, mitjançant entrevistes amb els directors i visites a les instal•lacions. Per a fer el muntatge de l’emissora per Internet també em va caldre buscar informació i col•laboració per part de persones enteses en el tema.

Davant de tot aquest volum d’informació, vaig decidir dividir el treball en les següents parts:
-1. Naixement i evolució de la ràdio: hi trobem un recull cronològic amb els fets més importants en el desenvolupament de la ràdio, des de les primeres transmissions de ràdio fins a la creació d’emissores a la xarxa.
-2. La ràdio: introducció general al mitjà de comunicación en sí.
-3. Tecnologia radiofònica: aspctes tècnics que intervenen en l’emissió per mitjà de radiofreqüència
-4. Les emissores del ripollès: anàlisi en diferents aspectes de les emissores de la comarca.
-5. Comparativa de les emissores: estudi comparatiu de les dades extretes en l’anàlisi de les ràdios.
-6. Projecte: emissió per Internet: explicació, representació i simulació del sistema amb el qual les emissores de ràdio emeten per Internet.

A partir d’aquí vaig arribar a diferents conclusions que van resoldre amb força claredat els interrogants que m’havia plantejat. Pel que fa al medi en general, m’he adonat que la ràdio és un mitjà de comunicació que avança molt ràpid, fet que provoca que quedi poca documentació recollida. Un altre fet que he pogut constatar ha set el perill de desaparèixer i la dura lluita que pateix el mitjà –sobretot en comarques com la nostra, que no tenen molta població- per sobreviure, sobretot a causa de la dura competència per part de la televisió. Aquesta situació obliga a les emissores a buscar mètodes alternatius com pot ser l’emissió via Internet.

Per últim, també he pogut constatar que la ràdio és un món molt conegut a nivell superficial però totalment desconegut a nivell més profund. Així doncs, veure tota la feina i sacrifici que s’amaga darrere les veus que sentim quan escoltem la ràdio, ha estat una experiència molt gratificant.