Skip to main content

Càncer de còlon i la seva prevenció a través dels hàbits alimentaris

Autor: Anna Galindo Alonso
Centre: ARRELS II
Actualment, el càncer és una de les principals causes de mort de la nostra societat. De fet, el càncer

de còlon es situa en la primera posició fent referència al tipus de càncer patit de forma més elevada

en la població.

Aquest treball doncs, pretén centrar-se en aquesta greu malaltia per tal de conèixer amb profunditat

el seu funcionament, la seva evolució, el seu respectiu tractament i els riscos (hereditaris i

espontanis de patir-la). Però el treball no només es fixa en el funcionament i les característiques del

càncer de còlon sinó que, partint de la informació adjunta en la breu introducció que explica la

gravetat de la malaltia, el treball intenta conèixer els factors que influeixen sobre el

desenvolupament de la malaltia per tal de cercar i investigar un mètode de prevenció.

Els factors influents en que es centra aquesta investigació són els hàbits i costums com les dietes

alimentàries ja que són factors amb els quals vaig poder treballar sense necessitat de tenir uns

elevats coneixements en medicina.

La part pràctica que consta en el treball es centra el coneixement de la importància de la dieta en el

desenvolupament del càncer basada inicaialment en una hipòtesis que posteriorment, va ser

comprovada i desenvolupada a causa d’unes enquestes sobre hàbits alimentaris a pacients amb

càncer. Finalment, aquesta informació extreta de les enquestes va ser utilitzada per la elaboració

d’una recomanació dietètica des d’un punt de vista preventiu.

En aquesta enquesta, els resultats varen ser dividits en dos grans grups. En primer lloc es van

analitzar els resultats dels pacients diagnosticats amb càncer de còlon herditari i en segon lloc, els

que patien càncer de manera espontània.

La mostra però, es va poder realitzar amb 20 pacients degut al seu estat.

Els resultats d’aquestes enquestes varen ser que els pacients que patein càncer espontàniament

seguien una dieta amb un elevat consum de greixos, dolços, sucres i un consum molt baix de fibra.

Per contra, els pacients diagnosticats mab càncer hereditari seguien una dieta més adequada.