Càncer de còlon i la seva prevenció a través dels hàbits alimentaris
Autor: Anna Galindo Alonso
Centre: ARRELS II
Document:
Actualment, el càncer és una de les principals causes de mort de la nostra societat. De fet, el càncer
de còlon es situa en la primera posició fent referència al tipus de càncer patit de forma més elevada
en la població.
Aquest treball doncs, pretén centrar-se en aquesta greu malaltia per tal de conèixer amb profunditat
el seu funcionament, la seva evolució, el seu respectiu tractament i els riscos (hereditaris i
espontanis de patir-la). Però el treball no només es fixa en el funcionament i les característiques del
càncer de còlon sinó que, partint de la informació adjunta en la breu introducció que explica la
gravetat de la malaltia, el treball intenta conèixer els factors que influeixen sobre el
desenvolupament de la malaltia per tal de cercar i investigar un mètode de prevenció.
Els factors influents en que es centra aquesta investigació són els hàbits i costums com les dietes
alimentàries ja que són factors amb els quals vaig poder treballar sense necessitat de tenir uns
elevats coneixements en medicina.
La part pràctica que consta en el treball es centra el coneixement de la importància de la dieta en el
desenvolupament del càncer basada inicaialment en una hipòtesis que posteriorment, va ser
comprovada i desenvolupada a causa d’unes enquestes sobre hàbits alimentaris a pacients amb
càncer. Finalment, aquesta informació extreta de les enquestes va ser utilitzada per la elaboració
d’una recomanació dietètica des d’un punt de vista preventiu.
En aquesta enquesta, els resultats varen ser dividits en dos grans grups. En primer lloc es van
analitzar els resultats dels pacients diagnosticats amb càncer de còlon herditari i en segon lloc, els
que patien càncer de manera espontània.
La mostra però, es va poder realitzar amb 20 pacients degut al seu estat.
Els resultats d’aquestes enquestes varen ser que els pacients que patein càncer espontàniament
seguien una dieta amb un elevat consum de greixos, dolços, sucres i un consum molt baix de fibra.
Per contra, els pacients diagnosticats mab càncer hereditari seguien una dieta més adequada.
de còlon es situa en la primera posició fent referència al tipus de càncer patit de forma més elevada
en la població.
Aquest treball doncs, pretén centrar-se en aquesta greu malaltia per tal de conèixer amb profunditat
el seu funcionament, la seva evolució, el seu respectiu tractament i els riscos (hereditaris i
espontanis de patir-la). Però el treball no només es fixa en el funcionament i les característiques del
càncer de còlon sinó que, partint de la informació adjunta en la breu introducció que explica la
gravetat de la malaltia, el treball intenta conèixer els factors que influeixen sobre el
desenvolupament de la malaltia per tal de cercar i investigar un mètode de prevenció.
Els factors influents en que es centra aquesta investigació són els hàbits i costums com les dietes
alimentàries ja que són factors amb els quals vaig poder treballar sense necessitat de tenir uns
elevats coneixements en medicina.
La part pràctica que consta en el treball es centra el coneixement de la importància de la dieta en el
desenvolupament del càncer basada inicaialment en una hipòtesis que posteriorment, va ser
comprovada i desenvolupada a causa d’unes enquestes sobre hàbits alimentaris a pacients amb
càncer. Finalment, aquesta informació extreta de les enquestes va ser utilitzada per la elaboració
d’una recomanació dietètica des d’un punt de vista preventiu.
En aquesta enquesta, els resultats varen ser dividits en dos grans grups. En primer lloc es van
analitzar els resultats dels pacients diagnosticats amb càncer de còlon herditari i en segon lloc, els
que patien càncer de manera espontània.
La mostra però, es va poder realitzar amb 20 pacients degut al seu estat.
Els resultats d’aquestes enquestes varen ser que els pacients que patein càncer espontàniament
seguien una dieta amb un elevat consum de greixos, dolços, sucres i un consum molt baix de fibra.
Per contra, els pacients diagnosticats mab càncer hereditari seguien una dieta més adequada.