Skip to main content

La Poma: Medicina del Futur

Autor: Sara Cousillas Almar
Centre: INST.DE VILAFANT
Nombrosos estudis epidemiològics han relacionat els efectes dels compostos fitoquímics de les pomes, els polifenols, amb la prevenció de diverses malalties com el càncer, la diabetis, malalties cardiovasculars, malalties respiratòries...
L’objectiu d’aquesta recerca va ser estudiar els efectes dels polifenols de les pomes en la capacitat pulmonar sobre voluntaris que ingerien aquesta fruita un mínim de 5/setmana durant un mes.
Paral•lelament, es va realitzar un estudi laboratorial per determinar la quantitat de polifenols que tenen les diferents varietats de pomes de Girona que eren les consumides pels voluntaris.
La hipòtesis inicial era que els individus que patien d’inflamació pulmonar (fumadors o afectats d’alguna patologia respiratòria) podrien presentar certa millora de la capacitat pulmonar degut als efectes antioxidants i antiinflamatoris dels polifenols mentre que els individus sans no presentarien cap millora.
Vaig plantejar aquest estudi com el que s’anomena un estudi pilot (amb uns 30 voluntaris). Depenent dels resultats es podria valorar la conveniència o no de realitzar l’estudi complet amb uns 380 voluntaris.
Mitjançant un espiròmetre portàtil (Air Smart Spirometer®) es va mesurar en els voluntaris la FVC (Capacitat Vital Forçada) i la FEV1 (Volum Expiratori Forçat) al principi i al final de l’estudi i es van analitzar les diferències.
Es va donar el cas, de forma sorprenent, que no només van millorar els individus fumadors o “malalts” sinó que també van millorar molts dels individus classificats com a “sans”.
Els resultats de la determinació de quantitat de polifenols fou que la poma amb més concentració d’aquests compostos és la Red Delicious, seguida de la Royal Gala, la Granny Smith i per últim la poma Golden.
No es va poder, però, relacionar aquestes diferències en les quantitat amb un major o menor efecte sobre la capacitat pulmonar.
Conclusions
En general, les conclusions serien que el consum habitual de pomes poden ajudar a prevenir nombroses malalties.
Concretament, tenen un efecte important en el parènquima pulmonar actuant com a antioxidants i antiinflamatoris. Això els dona, en teoria, una capacitat per actuar com agent terapèutic ideal en moltes malalties pulmonars cròniques.
Però la seva baixa biodisponibilitat i estabilitat dificulta la seva aplicació clínica. Per poder superar aquest inconvenient vaig projectar la meva recerca cap a noves vies d’administració amb l’objectiu d’administrar els polifenols directament al tracte respiratori per aconseguir de manera una concentració efectiva al teixit pulmonar.
En aquest context, vaig descobrir les investigacions que recentment sorgeixen sobre l’administració de fàrmacs per via pulmonar mitjançant nanopartícules.
Així doncs, l’administració de polifenols per inhalació representa una possible estratègia terapèutica i una potencial alternativa per millorar els tractaments actuals de les malalties pulmonars cròniques