Skip to main content

Esperança: La Crisi dels Refugiats

Autor: Arnau Forcada Baraut
Centre: XARXA ESCOLA
Premi: Ex-Aequeo
Document:
Saber més coses d’una problemàtica que sembla que no té fi o entendre per què les persones decideixen deixar-ho tot i pujar en una “barca” per arribar a Europa, són els principals objectius que m’han mogut a triar aquest tema.

Jo no hauria d’estar fent aquest treball perquè la crisi dels refugiats no hauria d’existir, però el faig simplement per donar a conèixer la realitat, una realitat que, de vegades, s’amaga per tal que la gent no la conegui.

Intentaré fer obrir els ulls a les persones que potser els volen tenir tancats i fer veure que no tot és tan fàcil. La vida és dura i, encara més, si has de decidir entre viure o morir.

Aquest treball s’estructura en dues parts, una part teòrica i una pràctica. A la primera part trobem definits conceptes com refugiat, migrant o desplaçat intern. Un altre apartat teòric és les diferents rutes en que els refugiats poden arribar a Europa.
També, he treballat diferents organitzacions relacionades amb els refugiats, entre moltes altres coses.

Com he dit al principi volia esbrinar el perquè d’aquesta greu migració. Per això vaig estudiar i analitzar tres crisis migratòries que estan actives ara mateix.

La part pràctica està dividida en dues parts. La primera és una enquesta totalment objectiva difosa per xarxes socials la qual ha estat contestada per 1.970 persones. Gràcies això, he pogut saber que la majoria de la població està en contra de les morts al mar. I la segona part corresponent a la pràctica d’aquest treball de recerca han estat tres diferents entrevistes.

Espero haver complert l’objectiu. Donar a conèixer la realitat. La veritable realitat. Aquest treball també ha estat una crítica en tot allò que no hi estic d’acord, des de les morts al mar, fins a l’aparició de grups d’extrema dreta que només volen fer mal allò que sigui diferent.

Esperança. Així es titula el meu treball. Realment, va ser la primera paraula que em va venir al cap quan vaig veure el treball i el seu contingut. Esperança que tinc cap una Europa que espero que canviï i no deixi morir al mar milers de persones. Esperança cap a la societat. No vull una societat que discrimina a qui no sigui igual a ell.