Skip to main content

Quin cacau!

Autor: Aina Verdaguer Homs
Centre: INST.BOSC DE LA COMA
Document:
Un dia vaig provar una xocolata del 70% amb sal, i va ser en aquell precís moment quan vaig decidir endinsar-me en aquest món tan meravellós.
Des de ben petita, a casa sempre m’han inculcat els valors d’un estil de vida saludable, de manera que no tenia coneixements específics sobre aquest tema però sí que era conscient que la xocolata negra ens aportava beneficis. Partint d’aquest interès inicial, el meu objectiu principal era estudiar les propietats del cacau i de la xocolata, i els efectes que els seus components ens provoquen al nostre organisme.
El treball consta de dues parts diferenciades: la part teòrica i la part pràctica. Per a poder estudiar aquestes diferents parts, he elaborat un treball a base de l’anàlisi d’estudis científics per poder aprofundir i extreure informació rigorosa i científicament comprovada.
Al cos de la part teòrica, tracto el cacau i la xocolata des de diferents punts de vista, començant pels seus orígens, el procés de fabricació, els tipus de xocolata, els components que conté, i acabant amb els efectes que té sobre la salut humana, ja que és la motivació inicial d’aquest estudi i també és la part més relacionada amb la salut.
Relacionat amb la part pràctica, vaig entrevistar el mestre xocolater olotí Jordi Ferrer, vaig visitar la fàbrica de Xocolates Torras i, finalment, vaig gaudir d’una experiència inoblidable i molt enriquidora a la fàbrica de Xocolata Jolonch.
Després de l’estudi dels diferents articles, els resultats que vaig obtenir van ser que el principal component de la xocolata, els polifenols, tenen efectes positius en diferents parts del nostre organisme: en el comportament i l’estat d’ànim, en l’estrès, al sistema nerviós central, a nivell neurocognitiu, cardiovascular, endocrí, a la microbiota intestinal, i té efectes antioxidants i antiinflamatoris.
Amb la síntesi dels resultats, he arribat a la conclusió que la xocolata amb un alt percentatge de cacau és un súper aliment ja que millora i estimula molts sectors alhora, i a més, té unes propietats espectaculars que ens ajuden a millorar diverses funcions del nostre organisme.
A més, el cacau és un aliment mundialment conegut que està present a la vida diària de moltes persones des de fa milers d’anys, i és per això m’agradaria acabar amb la frase que enceta el meu treball: “a nou de cada deu persones els agrada la xocolata, i la desena sempre menteix”.