Skip to main content

La influència de la intel·ligència emocional en l'afrontament de la malaltia del càncer

Autor: Eva Bernabé Palenzuela
Centre: INST. DOCTOR PUIGVERT
Premi: 3r Premi ex-aequo
Document:
OBJECTIU
Els objectius de la investigació són: fer una recerca bibliogràfica sobre el càncer, la intel·ligència emocional i les estratègies d’afrontament. Un cop haver-hi aprofundit en el tema, seleccionar 19 subjectes que han patit càncer per passar-los una bateria de tests i així extreure dades quantitatives. A més, també fer-los una entrevista per tenir dades qualitatives. Finalment, relacionar si amb més intel·ligència emocional s’afronta millor la malaltia del càncer.

RESULTATS
Per a poder extreure els resultats de la recerca s’ha passat una bateria de quatre tests. El de l’escala de satisfacció amb la vida, l’escala de resiliència, el test d’estratègies d’afrontament i el de la intel·ligència emocional. S’ha recollit en un Excel totes les respostes de tots els tests, i s’ha sumat la puntuació per valorar els resultats. En total hi ha 3 homes i 16 dones entre 40 i 60 anys, i alguna més de 60. La majoria han tret uns resultats adequats o excel·lents, molt pocs subjectes han tingut resultats negatius. Quant al resultat d’estratègies d’afrontament, les més utilitzades han sigut la resolució de problemes i el suport social.
S’han trobat correlacions amb els diferents ítems dels tests: la reparació emocional correlaciona amb la claredat emocional i l’expressió emocional, el suport emocional correlaciona amb la reparació emocional i l’expressió emocional, la retirada social correlaciona amb l’atenció emocional, l’evitació de problemes correlaciona amb la satisfacció de vida...
Els resultats dels tests s’han comparat cas per cas amb les respostes de les entrevistes. El que es pot destacar de les respostes donades és la importància de l’actitud positiva davant la malaltia, l’humor i la por a una recaiguda. L’impacte social que provoca i el psicològic sobretot ho han remarcat les dones en càncer de mama: la mastectomia. I finalment, l’impacte de la imatge quan per exemple es passa un procés de quimioteràpia.

CONCLUSIONS

Després de tota la recerca bibliogràfica i el treball de camp, s’ha demostrat la hipòtesi inicial: les persones que tenen més intel·ligència emocional afronten millor la malaltia del càncer per les estratègies d’afrontament més adaptatives que utilitzen. Els subjectes que tenen millor resultats als tests són els mateixos que han tingut un procés menys traumàtic de la malaltia. Alguns casos de la investigació, són persones amb bons resultats a la intel·ligència emocional, i a les entrevistes s’han mostrat molt resilients, en canvi, una de les estratègies que més fan servir és l’evitació de problemes. Per això s’ha conclòs que cada cas és únic i cadascú empra les estratègies d’afrontament que més s’adapten a la persona. No obstant això, com més adaptatives siguin aquestes estratègies, el procés de la malaltia es viurà millor.