Skip to main content

Tabac avui, càncer demà

Autor: Marta Sierra Rodríguez
Centre: MARISTES MONTSERRAT
Sembla lògic i evident afirmar que la salut és un requisit indispensable per tenir molts anys de vida amb qualitat, però per poder posar-ho en pràctica és necessari un bon estil de vida que implica prendre mesures preventives i hàbits saludables com seria no fumar.
Els tractaments contra el càncer de pulmó no són només d’alt cost, sinó que també són sovint llargs i pesats, i en alguns casos, amb la deguda prevenció, aquests inconvenients es podrien evitar o almenys minimitzar.
Un dels aspectes que més ha captat la meva atenció, són les dades d’incidència del càncer de pulmó en dones, com a conseqüència de l’increment de fumadores dones en les últimes dècades i potenciat per les campanyes publicitàries de les empreses tabacaleres per captar més quota de mercat.
Aquest ha estat l’objecte d’estudi del meu treball: sensibilitzar, ensenyar, motivar i valorar l’impacte del tabac en la millora de les probabilitats d’emmalaltir de càncer de pulmó en una mostra de població adolescent; els alumnes de 3r d’ESO de la meva escola, donat que l’edat d’inici al tabaquisme es troba entre els 14 i 15 anys d’edat.
La hipòtesi 1, en que busco verificar si el tabac és el principal causant d’aquesta malaltia, ha quedat validada, donat que totes les investigacions consultades, estadístiques i informes realitzats per organismes experts en la matèria, han donat com a conclusió l’evident relació entre el tabaquisme i la possibilitat de desenvolupar càncer de pulmó.
A més a més, en l’entrevista al Dr. Badia i l’estudi d’un cas real de càncer de pulmó cedit des de l’Hospital Clínic de Barcelona, la seva experiència com a cap de pneumologia ha donat força a la meva hipòtesi.
Un cop validada la hipòtesi 1, ha fet plantejar-me una segona hipòtesi, en la que tinc com a objectiu estudiar la millora, si s’escau, de la percepció de risc del tabac envers el càncer de pulmó després de la conscienciació dels alumnes de 3r d’ESO de l’escola.
Els resultats de la campanya de conscienciació, demostra que un considerable percentatge de participants no era conscient dels alts riscs que genera el tabaquisme respecte a aquesta malaltia. Aquest és un dels errors més grans que hauríem de poder solucionar, ja que, malauradament, fumar és un hàbit que molts adolescents fan per pressió social i no coneixen les conseqüències que pot comportar.
Dins de l’enquesta, un dels fets més sorprenents a destacar ha estat la pregunta de si els fumadors passius tenen els mateixos tipus de riscos que un fumador per voluntat pròpia de patir càncer de pulmó. Els resultats han donat que la primera vegada que responien, no eren conscients que inhalar el fum d’una altra persona, comporta un risc gens menyspreable a causa de les més de 7 mil substàncies presents en el fum del tabac que s’ingereixen, encara que molta gent cregui que si no l’ingereixes per voluntat pròpia no comporta riscos. En canvi, després de la campanya, les respostes han millorat favorablement en un 29%. La pregunta amb una millora més significant ha estat la pregunta 3, sobre el risc dels fumadors passius envers el càncer de pulmó que ha millorat un 67%, en canvi, la pregunta amb menys percentatge de millora ha estat la pregunta 5, sobre si creien que el tabac causa càncer de pulmó, que tan sols ha millorat un 1% ja que en la primera pregunta molts dels enquestats ja havien respost correctament. Això em fa reflexionar que la prevenció s’ha de dur a terme dia a dia des de ben petits, tant a les llars com a les escoles.
Un cop finalitzat aquest projecte, crec que he assolit els objectius previstos donat que el percentatge de millora global ha estat del 37%, per tant, la campanya de conscienciació és una eina útil per aconseguir els objectius marcats.
He pogut gaudir d’una visió interna del món de la pneumologia i l’oncologia a la vegada que he tingut l’oportunitat de viure un cas real.
Ha estat un repte important per a mi el fet d’haver pogut portar a terme aquest estudi, i haver aconseguit la motivació i la implicació de tots els participants.
Finalitzo aquest treball gaudint d’haver-me pogut endinsar en aquesta branca tan sorprenent i a la vegada tan motivadora. Ha significat per a mi dedicar el meu treball de recerca al món on m’agradaria treballar professionalment. No m’agradaria concloure aquest treball sense remarcar que amb les conclusions extretes d’aquest treball considero que seria molt interessant i eficaç que tot el procés de prevenció envers el tabac s’expliqués a les escoles des d’un bon principi. Els oncòlegs i professionals de l’àrea de la salut protagonitzen un paper molt important a l’hora de curar, però el seu paper en prevenció –juntament amb ensenyants i famílies- és encara més rellevant.