Skip to main content

LA MÚSICA I EL NAZISME

Autor: PAU ALBERT I GENERÓ
Centre: INST. TARADELL
Premi: 2n ex-aequo
Document: No hi ha fitxer associat
L’agitament de l’Europa conflictiva del segle XX va comportar enormes conseqüències socials, ideològiques i artístiques, entre d’altres.
El nazisme alçat a Alemanya va dur a terme una política de control, de domini i de terror sobre tots els aspectes de la vida de la població.
La música, l’art en general, no es va escapar de les mans del gegant nazi: compositors i intèrprets van col·laborar amb el règim, d’altres van exiliar-se abans de ser atrapats i molts d’ells van acabar dins de camps de concentració, on sorprenentment la música era un gran mitjà d’evasió i també de repressió.
La cúpula nazi, amb Adolf Hitler al capdavant, estava formada per autèntics melòmans amants de la música que van utilitzar-la en molts moments del seu gran mitjà: la propaganda.
No només els músics que van viure paral·lels al nazisme van patir-ne les seves conseqüències, sinó que molts dels antics compositors germànics van reviure de forma figurada durant aquesta època d’exaltació ària. Aquest és el cas de Richard Wagner utilitzat com a bandera del nazisme.