Skip to main content

Projecte de rehabilitació d'un habitatge

Autor: Verònica Llorca Fernández
Centre: INST.MANUEL BLANCAFORT
Document: No hi ha fitxer associat
L’objectiu del treball “Projecte de rehabilitació de l’habitatge número 61 del Passeig de la Garriga” és aconseguir modelar un espai on convergeixin els tres principis vitruvians de l’arquitectura: firmitas, utilitas i venustas, factors cabdals en tota edificació.
Primer de tot, la seguretat, que a més d’evident i necessària és obligatòria per llei; com a segon factor és imprescindible aconseguir una proposta respectuosa amb el medi ambient i una distribució harmònica i racional de l’espai que ens proporcioni confort; i l’últim aspecte a tenir en compte és la bellesa o l’estètica, la component que fa que una edificació s’integri en l’espai geogràfic i cultural del territori en els quals s’ubica i que alhora ens atorgui el benestar emocional que ens farà sentir bé amb nosaltres mateixos i amb el nostre entorn.
Obtenint un projecte de rehabilitació on siguin presents aquestes característiques haurem aconseguit un bon resultat.


Primer de tot vaig fer un estudi de la casa actual, sobre la qual volíem dur a terme el projecte de rehabilitació. L’estudi consta de dues parts: una part territorial, on s’analitza el seu emplaçament a La Garriga, i una part tècnica, on es descriu el procés de construcció de l’habitatge i les seves característiques actuals. Val a dir que vaig prendre les mides de la casa actual per poder dibuixar els plànols, que no existien, ja que es tracta d’una casa de principis del segle XX.
Tenint clar l’espai i les dimensions en els quals hauríem de treballar vaig endinsar-me en la obra de tres arquitectes als que admiro: Mies Van der Rohe (funcionalisme), Le Corbusier (racionalisme) i Alvar Aalto (organicisme). Aquests arquitectes van ser font d’inspiració per a mi, i un cop seleccionades les idees de disseny escollides vaig intentar aplicar-les en l’actual edificació, tenint en compte sempre el nostre objectiu i algunes privacions pel que fa a l’espai no edificable o les normatives.
Per últim, la configuració gràfica del projecte s’expressa a través dels plànols aixecats, la descripció tècnica de la nova edificació i la memòria de qualitats en la qual s’expliciten els materials utilitzats i com es resoldran les noves estances.