Skip to main content

Estudi holístic d'odontologia

Autor: Claudia Camps Grau
Centre: INST.VOLTREGANES
Document: No hi ha fitxer associat
ESTUDI HOLÍSTIC DE L’ODONTOLOGIA

Aquest treball de recerca consisteix en un estudi holístic de l’odontologia ja que vaig tractar aquesta especialitat mèdica des de diferents àmbits. El fet que el treball estigui imprès a doble cara és simplement perquè volia que tingués el format d’una revista, en concret d’un monogràfic ja que tan sols es parla d’odontologia.
En un principi, pretenia que el treball tan sols fos un viatge per la història de l’odontologia, però el resultat que en vaig acabar obtenint va ser totalment diferent ja que es va acabar convertint en un treball molt més extens cosa que per mi va ser un aspecte molt positiu ja que em va enriquir molt més. Al ser un treball tan complex el vaig dividir en quatre parts: conceptes odontològics, disseny experimental, diagnòstic sobre tècniques i hàbits odontològics i finalment un apartat d’història, on hi vaig incloure informació que em van proporcionar els odontòlegs entrevistats. La primera part del treball, basada en els conceptes odontològics, em va permetre adquirir coneixements sobre el món de l’odontologia que per mi eren desconeguts. La segona part, la història, em va permetre demostrar els canvis significatius qui hi ha hagut al llarg del temps i sobretot durant els darrers anys. En aquesta part, tal i com he esmentat anteriorment, hi vaig incloure informació extreta dels entrevistes, però el mateix temps em vaig basar de molta recerca bibliogràfica.
En la tercera part del treball, la realització del disseny experimental, volia resoldre el problema que em plantejava: Hi ha relació entre el pH i la presència de càries? Amb els resultats a les mans i valorant tots els factors, vaig poder extreure’n conclusions que estan exposades en el treball. Finalment , l’última part del treball la vaig basar en un diagnòstic sobre tècniques i hàbits odontològics que consistia en la realització d’una enquesta repartida als alumnes de l’IES del Voltreganès entre dotze i quinze anys.
Deixant de banda les parts que constitueixen el treball, vaig realitzar una gravació en una clínica dental per observar la cara de les persones en el moment en què s’assenten en aquells sillons dentals.
No obstant, durant la confecció del treball em van anar sorgint una sèrie de dificultats, la més significativa de les quals va ser el fet d’haver d’aconseguir l’autorització dels pares dels alumnes per escrit per tal de poder dur a terme la pràctica del pH. Les dades les vaig extreure del centre d’atenció primària, però, com que tan sols vaig rebre el permís per extreure les dades dels alumnes amb un menor nombre de càries, això em va perjudicar en els resultats que vaig obtenir ja que la prova em va donar que no era representativa, en altres raons per aquesta acabada d’esmentar.
Resumint, ha estat un treball extens, complex i laboriós però realment estic molt satisfeta amb el resultat que n’he obtingut.