Skip to main content

Creació d'un programa de rentat industrial amb Visual Basic

Autor: Carles Capellas Careta
Centre: INST.JAUME CALLÍS
Document: No hi ha fitxer associat
El nostre treball de recerca parteix d’una proposta feta per Proquimia S.A., una empresa dedicada a la fabricació de productes químics i complements, que estava interessada en agilitzar el procés de rentat de les seves rentadores industrials.

Aquestes rentadores funcionen amb un sistema de dosificació, un conjunt de set bombes per bugaderia, amb un programador (anomenat tetramatic), que permet el subministrament de set productes líquids a les rentadores de manera totalment automàtica depenent de la fase de rentat en que es troba.

Aquest treball, doncs, consisteix en la realització d’un programa informàtic capaç d’accedir al sistema de dosificació des de l’ordinador, modificar-ne els programes de rentat i extreure’n dades estadístiques. Per tal d’aconseguir un projecte d’aquestes característiques hem utilitzat el Microsoft Visual Studio 6.0

El programa desenvolupat compleix els requeriments següents, i està estructurat en cinc pantalles diferents que en faciliten la utilització:

a) La possibilitat de configurar cada un dels autòmats de control connectats a la xarxa.
b) Disposar de les dades estadístiques de cada màquina. Control 24h.
c) Creació i modificat dels programes de rentat.
d) Visualització en temps real del programa en funcionament de cada màquina, els dosificadors i les entrades.
e) Control dels resultats de calibratge.
f) Possibilitat d’imprimir les fórmules de cada rentat.
g) Registre de les activitats de cada programa per a cada màquina.

La pantalla principal ofereix informació a temps real de l’estat de cada màquina, i permet connectar o desconnectar l’ordinador de la xarxa, així com escollir el número de port USB. Una segona pantalla serveix per crear, modificar, guardar, imprimir i enviar els programes de rentat que utilitzaran després les rentadores, i també conta amb un registre de clients.

Una altra pantalla serveix per obtenir les estadístiques referents al consum de productes químics, les vegades que s’ha utilitzat cada programa i les hores en que s’ha engegat cada màquina. La quarta pantalla conté un formulari que permet establir la relació capacitat/temps de les bombes peristàltiques i activar-les manualment en qualsevol moment. Finalment, l’ultima pantalla permet configurar cadascun dels autòmats connectats.

Tècnicament, aquest programa aporta diverses avantatges al procés de rentat industrial, ja que proporciona un control més àgil i precís, permet tenir constància impresa de les estadístiques de cada màquina i dels programes de rentat, restringeix l’accés no autoritzat al programari i evita riscos laborals reduint el contacte de l’usuari amb productes tòxics.

També cal destacar la reducció del consum que aporta el programa, ja que manualment és difícil calcular les dosis exactes de sabó que necessita cada rentat, i això provoca un petit excés que a la llarga representa més consum.
Estalviar aquesta quantitat de detergent vol dir, no només una reducció del cost econòmic, sinó també una reducció de l’impacte ecològic que provoca l’ús del sabó.
Actualment hem creat un prototipus del programa en suport de CD que està en fase de proves. L’ instal·lació del software es realitza amb èxit i el programa s’executa correctament. El control de la rentadora és satisfactori; s’activen les bombes i es registren les entrades adequadament.
Proquimia està interessada a distribuir-lo entre els seus clients, però primer vol portar-lo en una bugaderia industrial i comprovar que funciona definitivament.

Aquest treball ens ha servit per adonar-nos que l’informàtica requereix esforç i dedicació; tot i que un programa sembli senzill en realitat porta molta feina ja que el codi que el forma és complex i cal pensar detalladament per aconseguir realitzar tasques aparentment fàcils.
Així doncs, per avançar en el desenvolupament del programa, ens ha calgut aprendre aplicacions noves i utilitzar elements que no havíem treballat anteriorment.