Skip to main content

La influència dels factors meteorològics en el nostre estat d'ànim

Autor: Júlia Pujol Clopés
Centre: INST.REGUISSOL
L’objectiu del meu treball de recerca era trobar un tema que tractés sobre les emocions, que m’endinsés en aquest particular món i relacionar-ho, alhora, amb els factors meteorològics. El resultat va ser una recerca i estudi de la influència dels factors meteorològics en el nostre estat d’ànim.
Els resultats de la recerca centrats en sis persones de diferents sexes i edats van ser determinants per a la formulació de les conclusions finals. Durant la pràctica del treball em vaig adonar que la investigació tenia alguna limitació: la falta de temps, que m’hauria permès fer una investigació més acurada; la concentració de la pràctica en una sola estació de l’any, l’estiu o la subjectivitat de les dades, ja que, es tracta d’una tema individual, lluny de l’objectivitat, i difícil d’identificar amb exactitud. Tot i això els resultats de les entrevistes a sis persones durant un mes validen la meva hipòtesi: els factors meteorològics influeixen en el nostre estat d’ànim.
Les conclusions d’un any d’investigació en la hipòtesi són:
• La influència dels factors meteorològics en el nostre estat d’ànim és real però altres circumstàncies com els fets ocorreguts durant el dia, el temperament i els gustos de la persona, l’edat, les circumstàncies familiars, les relacions d’amistat, entre d’altres, tenen més pes a l’hora de determinar el nostre estat d’ànim.
• S’associen a emocions considerades com a negatives (tristesa, por, ràbia, desànim, avorriment, decepció...) els dies amb altes temperatures i els dies ennuvolats, que sovint van acompanyats de malestar físic i insomni, cosa que contribueix a experimentar un estat d’ànim decaigut.
• En temperatures agradables (28ºC), amb un ruixat després d’un dia molt xafogós i en dies assolellats sembla ser que l’estat d’ànim empatitza amb els factors meteorològics i conflueixen emocions agradables, plaents i benestants (tranquil•litat, relax, positivisme, alegria, felicitat, comprensió, afecció, animositat, satisfacció, sociabilitat, etc.)
• La percepció de la calor és subjectiva cosa que dificulta la identificació dels factors que provoquen el nostre estat anímic. És a dir, molts de nosaltres som inconscients de la incidència que té la calor en les nostres emocions. Aquesta conclusió possiblement es pot aplicar a la resta de factors meteorològics tot i que en alguns factors ens sigui més fàcil la comprensió de la seva influència, com en els dies ennuvolats.
• Les temperatures són un condicionant molt més potent que el que pugui ser un dia amb sol, núvols, pluja o vent. Així trobem que encara que faci sol i molta calor, si els entrevistats estan en un lloc fresc amb temperatures suaus i agradables el seu estat anímic augmenta i experimenten emocions agradables. Si, en cas contrari, és un dia de pluja i fa molt fred però estan a la vora del foc ben calentons i amb temperatures també suaus i agradables, l’estat d’ànim es veu afectat positivament.
• Hi ha una diferenciació entre persones grans i joves, i que a més edat té més influència: les persones grans, avis i àvies, identifiquen més el seu estat d’ànim amb el temps meteorològic i, per tant, parlen molt de la influència d’aquest factor. A més, com que donen més importància a aquest element, relativitzen o no els dónen tanta importància a altres factors que se’ls presenten, ja siguin negatius, una discussió o no poder fer el que els venia de gust, com positius, la festa major del poble o marxar d’excursió. Cal tenir present que la salut és més delicada en persones de la tercera edat i per això la influència del temps meteorològic és més gran i els factors meteorològics menys suportables.