Skip to main content

Avaluació de la qualitat de vida en càncer de mama

Autor: Ignasi Ballarà Franco
Centre: INST.SANTIAGO SOBREQUÉS VIDAL
L’objectiu del meu treball és valorar l’impacte del càncer de mama sobre la qualitat de vida de les persones afectades i investigar si aquest aspecte pot modificar-se segons l’estratègia que utilitzi la persona per enfrontar-s’hi. La hipòtesi que he treballat ha estat la següent: “ L’actitud positiva millora la qualitat de vida durant l’evolució de la malaltia”.
Per conèixer quines eines calia aplicar per estudiar el tema, em vaig posar en contacte amb experts espanyols i estrangers punters en l’estudi d’aquesta temàtica, decidint aplicar qüestionaris validat internacionalment que són el MAC i el QLQ-C30 amb el mòdul específic en càncer de mama QLQ-BR23. També vaig recollir dades sociodemogràfiques. La mostra és de 36 dones afectades de càncer de mama.
Els resultats numèrics estan especificats en el treball en diferents taules. Totes les variables s’han creuat amb una prova estadística per determinar els factors que poden afavorir la millor qualitat de vida.
Amb tot això s’han pogut extreure conclusions que han estat valorables en molts aspectes encara que pel reduït nombre de la mostra no són aplicables a la població general:
• Convivència (la qualitat de vida és millor si la pacient viu en família)
• Té antecedent familiar de càncer de mama.
• Tractament rebut ( la qualitat de vida és millor si el tractament no és la mastectomia)
Amb el total de dones amb les quals he treballat, he vist que:
• Aquestes dones presenten, en general, una bona qualitat de vida.
• El seu esperit de lluita és alt, tenen poca desesperança, una preocupació mitjana, no neguen la malaltia que tenen i manifesten un fatalisme mitjà.
• El 75% no està patint per la seva imatge corporal, el 91,7% no està interessada en el sexe, el 72% no està patint pel futur, el 88,9% no té efectes de la teràpia (o en té molt pocs), entre el 72 i el 75% no tenen símptomes mamaris ni de braç i al 100% no la preocupa (o molt poc) la caiguda del cabell.
Aquests resultats (malgrat el poc interès en el sexe) donen una bona qualitat de vida, sustentat per l’esperit de lluita, és a dir, per un bon afrontament de la malaltia, que a més a més, millora si la pacient conviu amb la família, té antecedent familiar de càncer de mama i el seu tractament no ha estat la mastectomia.
Amb tot l’exposat anteriorment es pot dir que les pacients amb càncer de mama que tenen una actitud positiva en front a la malaltia, tenen una millor qualitat de vida.