Skip to main content

El càncer de coll d'úter sota el microscopi

Autor: Laura Raguer Pardo
Centre: INST.MANUEL BLANCAFORT
Document: No hi ha fitxer associat
El treball pretenia estudiar i analitzar els diferents aspectes del càncer de cèrvix en profunditat, sobretot l’estudi citològic com a part del diagnòstic. Intentava respondre dues preguntes:
- Seré capaç només amb l’observació citològica de definir quins són els canvis que pateixen les cèl•lules canceroses i precanceroses?
- Podré diagnosticar correctament les citologies aplicant els criteris deduïts i contrastats?


El primer que vaig fer va ser l’estudi teòric del tema, en què vaig analitzar les generalitats de tots els tipus de càncer, la zona on es localitza el càncer de coll d’úter (el cèrvix), les lesions precanceroses i el mateix càncer, amb totes les seves particularitats, així com els mecanismes per prevenir-lo, detectar-lo i tractar-lo.
Seguidament, vaig dedicar-me a l’estudi pràctic, dividit en diversos apartats:
- Recerca deductiva centrada en el diagnòstic del càncer de cèrvix a través de l’observació de les cèl•lules de la zona amb un microscopi. Sense coneixements previs d’aquest mètode diagnòstic, vaig descriure els diferents tipus de cèl•lules observades (sanes, precanceroses o canceroses) sabent quin tipus eren i vaig analitzar i classificar les dades. L’objectiu era intentar extreure conclusions generals de les diferències morfològiques que tenen i que, per tant, permeten diferenciar-les a l’hora de fer el diagnòstic. Finalment, vaig contrastar les meves deduccions amb les diferències ja descrites a la literatura.
- Aplicació pràctica de la recerca. Vaig intentar deduir, a través de l’observació, el tipus de cèl•lula o lesió de vint mostres diferents a partir de les característiques analitzades. Al final vaig comparar les prediccions fetes amb els diagnòstics mèdics, calculant el marge d’error comès i comparant les meves errades amb les causes d’error més freqüents.
- Realització de fotografies microscòpiques de les cèl•lules observades.
- Assistència a una visita ginecològica ordinària per part d’una ginecòloga de l’Hospital General de Granollers per observar com es realitzen les preses de mostres.


Pel que fa a les preguntes que m’havia fet a l’inici del treball, vaig poder respondre afirmativament en els dos casos: considero que he estat capaç de definir els canvis que pateixen les cèl•lules de manera força encertada i crec que he aplicat els criteris deduïts en el diagnòstic de citologies de manera bastant correcta, aconseguint un encert del 80% (tenint en compte la meva total inexperiència prèvia en el tema són uns resultats força satisfactoris).
També he pogut comprovar de primera mà, com ja fa anys que està demostrat, la gran eficàcia del diagnòstic citològic com mètode diagnòstic del càncer de cèrvix, perquè permet alhora detectar i prevenir de manera precoç el càncer estudiat.