Skip to main content

Rupit en temps de Guerra

Autor: Quim Marsal Estartus
Centre: INST.LA GARROTXA
Amb el meu treball de recerca, Rupit en temps de Guerra, he investigat com es va viure la Guerra Civil espanyola al meu poble, Rupit. Així doncs vaig centrar l’estudi en analitzar les vivències personals i la vida de cada dia d’alguns dels que visqueren la Guerra Civil a Rupit.
L’objectiu bàsic d’aquest treball, és que tothom que el llegeixi aconsegueixi una visió global de com es va viure Rupit i la seva gent durant la guerra, i que coneixi algunes de les vivències i anècdotes de totes les persones que la van viure.
El treball està dividit en tres parts. La primera part consta d’una breu contextualització de la Guerra Civil a nivell estatal. Aquí s’expliquen quines van ésser les causes que van desencadenar la guerra, així com el transcurs de la mateixa, els dos bàndols que s’hi van veure enfrontats (el bàndol republicà i el bàndol nacional) i les conseqüències que va comportar en el conjunt de l’estat espanyol. Per aquesta part les fonts històriques utilitzades van ésser alguns llibres, internet, revistes i DVD, entre altres.
A la segona part del treball em vaig centrar en l’estudi de la Guerra Civil a Rupit. En aquesta part pretenia esbrinar com van viure les famílies de Rupit la Guerra Civil, com es vivia el dia a dia, la persecució de l’Església al municipi, i les reaccions dels veïns davant aquest fet. També volia veure com va afectar la guerra en l’alimentació, l’escola, etc. Tot això està complementat amb anècdotes i vivències personals succeïdes durant la guerra a algunes famílies de Rupit. En un principi donava molta més importància a aconseguir una visió global del poble durant els anys 30, deixant en certa manera de banda les vivències i anècdotes dels que van viure la Guerra. No obstant, després de realitzar les entrevistes vaig adonar-me que calia donar un pes més significatiu a aquesta part, ja que, les vivències i anècdotes són les que ens ajudarien a entendre com es va viure, i les que realment ens permeten conèixer què va significar la Guerra Civil i com es va viure a Rupit.
La metodologia utilitzada per aquesta part del treball va ésser bàsicament l’entrevista a diverses persones que van viure la Guerra Civil des de Rupit, complementat amb documents de l’arxiu municipal del mateix poble (bàsicament extrets del llibre d’actes dels anys 1936 a 1939).
Finalment vaig treure una sèrie de conclusions de la part central del treball que ens donen una idea general de com era la vida de cada dia durant la Guerra Civil, què va suposar per tots els que la van viure i com va afectar a la vida quotidiana de les persones.
Podríem dir que els primers dies de guerra foren del tot tranquils, però poc a poc la situació empitjorà en diversos àmbits com l’educació, la religió, l’alimentació, el personal, etc. S’encetà una època de por, patiment, crueltat, indiferència, persecució, de denúncies entre civils de bàndols diferents, etc.
En l’àmbit educatiu es va tancar l’escola de les Germanes Dominiques (monges), on anaven les nenes, que va ser substituïda per una escola nacional. L’àmbit religiós fou un dels que notà amb més força els afers derivats d’una guerra. Intentar cremar l’Església de Rupit, cremar tots els objectes religiosos que es trobaven dins l’església, expropiar els béns del clero, utilitzar l’església com a magatzem, haver de deixar de realitzar diverses festes religioses que se celebraven al poble, etc, van ser alguns dels actes que fan evident la persecució de l’Església a Rupit, per part de membres de l’exèrcit republicà.
En l’àmbit personal, durant la Guerra Civil, es viurà una època de grans canvis i de gran patiment motivat per una o altra raó. La majoria de famílies tenien algun membre al front. D’altres, com es el cas de la família Rovira, tenien algun familiar a la presó. Aquestes situacions produïen patiment tant pels que havien hagut de marxar de casa i perillaven en constants situacions (estant a la presó o havent ingressat al front), com pels que s’havien quedat i no sabien res dels que havien marxat.
Un gran nombre de nois de la zona es van amagar durant el transcurs de la guerra majoritàriament per negar-se a ingressar al front. Aquests només són alguns dels exemples que fan evident la cruel i dura època que van viure els rupitencs durant la Guerra Civil.
L’alimentació fou un dels aspectes en el qual els que vivien a Rupit o en altres pobles petits, van tenir més avantatges respecte els que vivien a les ciutats. Les botigues s’havien quedat sense mercaderies i l’únic mitjà per aconseguir aliments era el camp i el bestiar. Així, tot i que no es podia menjar el que es volia sinó el que es tenia, al camp a diferència de les ciutats es va patir menys l’escassetat d’aliments que va sacsejar la zona republicana durant la Guerra Civil. No obstant, costava posar un plat a taula, i molts aliments eren racionats, cosa que feia que se’n disposés d’una minsa quantitat. L’escassetat d’aliments també a Rupit es farà evident amb el fet que fins i tot l’ajuntament n’haurà de regular la compra-venda per pal•liar la seva escassetat.
Rupit durant la guerra, es convertirà, en un punt en el que moltes persones passaven al dirigir-se a l’exili (sobretot persones del nord d’Espanya) i on molts es quedaven esperant l’entrada dels nacionals.
Només queda dir que qui llegeixi aquest treball podrà ser testimoni d’uns relats que sense aquest treball s’haurien perdut en la memòria del temps, un fet que hauria estat del tot lamentable.