Skip to main content

Flora invasora al litoral de Llançà

Autor: Marc Giménez Maranges
Centre: INST.LLANÇÀ
El nostre projecte és una treball referent a la problemàtica de la flora invasora que està afectant el litoral del nostre municipi, Llançà. Llavors,es tracta d'un estudi profund, basat en l'observació i en l'aplicació del mètode científic, sobre les espècies endèmiques observables a la nostre costa, fixant-nos en el nombre d'exemplars existents de cadascuna d'elles, i com aquests últims es troben afectats per aquest problema.
El nostre treball doncs, es troba dividit en diversos apartats, els quals ara us comentarem breument, referents cadascun a un apartat concret, relacionat amb el treball de camp, amb tot el material bibliogràfic utilitzat per a entendre a aquest problema i amb la campanya de divulgació efectuada.
Començant pel primer punt, cal dir que inicialment el tema del nostre treball era massa obert i ampli; doncs volíem fer un estudi sobre la pèrdua de la biodiversitat a nivell de tot el Parc Natural del Cap de Creus; ben aviat però, ens vam adonar que aquesta proposta era inviable, de manera que amb l'ajuda de diversos experts vam anar acotant el treball fina a arribar al següent : volíem fer un treball sobre la problemàtica de les plantes invasores del nostre litoral.
Atesa la extensió d'aquest últim, vam decidir efectuar una divisió per sectors, ja que d'aquest manera tot plegat seria molt més fàcil. Així doncs, vam concretar 25 trams diferents, anant de nord cap a sud, encara que dissortadament alguns sectors no els vam poder observar, atesa la manca de temps. Un cop tinguérem aquest sectors delimitats, ens vam fixar en els diversos hàbitats observables en els quals es trobava la flora autòctona; i a partir d'aquest punt vam començar a elaborar els diversos mapes de situació d'espècies i eles diverses taules de presència d'espècies, els quals podeu trobar a l'annex 1 del treball. Finalment, vam comparar les diverses taules i en vam extreure les conclusions.
Tanmteix, aquestes conclusions van acabar mostrant el que més ens temíem. Doncs, els resultats obtinguts ben bé ho mostraven : una gran presència d'ungla de gat, atzavara... (plantes invasores), a la major part dels sectors, mentre que la presència d'espècies endèmiques d'alt valor biològic era, en la major part del litoral, més aviat escassa. Així doncs, la major part del litoral de Llançà es troba greument afectat per aquesta problemàtica, i únicament en petits reductes podem observar una gran presència de flora endèmica, tals com : les Carboneres (centre-nord), la Miranda i el Cap de Ras, tres dels vint-i-cinc sectors observats.
Però nosaltres no vam voler acabar aquí; vam voler anar més enllà, i passar del problema a una possible solució . la divulgació entre els més petits de la casa d'aquest problema. En aquest sentit, vam anar a dues escoles de Primària de la zona, les de Portbou i Llançà, i mitjançant diverses sessions el més dinàmiques i divertides possible, vam mostrar-ho als nens i a les nenes, qui cal dir, com a conclusió, que van mostrar una gran comprensió enfront tot plegat.