Skip to main content

Freud i la interpretació dels somnis

Autor: Cèlia Garcia Moreno
Centre: INST.CASTELLÓ D'EMPÚRIES
Aquest treball consisteix en l’estudi del món oníric i la interpretació dels somnis a partir de les teories del reconegut psiquiatra i psicoanalista Sigmund Freud. El treball consta de dues parts, una de teòrica, amb l’estudi de la psicoanàlisi i la interpretació dels somnis segons Freud, i una de pràctica amb l’anàlisi de somnis enregistrats en dos grups de població.
-Els objectius de la primera part són familiaritzar-nos amb els textos de Freud sobre la psicoanàlisi en general i la interpretació dels somnis en particular, conèixer el món dels somnis i el seu funcionament des de la perspectiva de la psicoanàlisi i extreure’n una tipologia dels somnis, així com els conceptes i hipòtesis fonamentals per després aplicar-los a l’anàlisi del material oníric recollit en el treball de camp.
-Els objectius del treball de camp són fer una classificació dels somnis obtinguts aplicant la tipologia confeccionada en el marc teòric, detectar en el material oníric la presència dels mecanismes d’elaboració dels somnis descoberts per Freud, i, finalment, comparar els somnis de dos grups de població ben diferenciats per edat i sexe (joves/adults i homes/dones) per veure si es podien establir diferències significatives entre els somnis dels joves i els dels adults i entre homes i dones.

Per realitzar el treball de camp vàrem enregistrar un total de 78 somnis durant 6 mesos d’una mostra de 17 persones agrupades en dues franges d’edat; onze subjectes tenen entre setze i vint anys i els cinc restants tenen entre quaranta i cinquanta anys. Posteriorment vàrem classificar els somnis segons les tipologies obtingudes en el marc teòric i varem estudiar-ne el simbolisme i els mecanismes d’elaboració en la mesura que va ser possible intentant aplicar els conceptes i hipòtesis extrets de la lectura de Freud. També vàrem extraure algunes conclusions quantitatives de la comparació entre les dues mostres de somnis.

Les conclusions generals del treball es poden resumir com segueix:
a) Les diferències entre edats i sexes pel què fa a les restes diürnes venen determinades per les seves experiències, rutines i motivacions diürnes pròpies.
b) Els joves sovint tenen somnis d’impaciència o mandra relacionats amb exàmens o estudis i no se n’ha donat cap cas en els adults.
c) Els adults, i en especial les dones, tenen somnis més elaborats, densos, amplis i detallats. Això podria indicar un nivell de repressió més alt en les dones.
d) Els adults inclouen en els seus somnis de mort la por a envellir o a quedar-se sols.
e) Es confirma que en els somnis abunden les referències sexuals implícites i explícites. Les diferències quantitatives entre edats i sexes són mínimes.
f) El nombre dels malsons augmenta en els adults respecte dels joves. La qual cosa indicaria, segons Freud, una major activitat del súper jo en els adults.
g) El simbolisme és el mecanisme que predomina en els somnis (73%) i d’aquest total un 50% són de referències sexuals en termes freudians. Això indicaria que en la nostra societat la sexualitat segueix essent molt reprimida sense diferències entre edat i sexe.
h) Del total en un 14% hi ha condensació. Els adults tendeixen a condensar dues èpoques o llocs que han viscut en un de sol, fet que no es produeix en els joves.
i) La dramatització és molt habitual, més en els adults que en els joves i, sobretot, més en les dones que en els homes.
j) La vida psíquica ve molt marcada per la sexualitat i per la seva repressió. Poden mantenir-se restes d’elements de la sexualitat infantil en l’inconscient expressant-se en els somnis.
k) Els somnis poden ser analitzats com a realitzacions fantàstiques de desitjos inconscients o com a expressió de conflictes i preocupacions latents més o menys desconeguts per al propi subjecte, de manera que la seva interpretació pot ser una font d’autoconeixement.