Skip to main content

Gestió i Digitalització de l'arxiu de partitures de la Jove Orquestra de Figueres

Autor: Marta Moreno Saló
Centre: INST.OLIVAR GRAN
La Jove Orquestra de Figueres (JOF), va ser un espai promogut per Joventuts Musicals de Figueres, l'any 1987. És una orquestra d’aprenentatge per a estudiants d’instruments de corda i vent simfònic d’ entre 10 i 25 anys, de les comarques de Girona.
Actualment, l’arxiu de la JOF té inventariades 814 partitures impreses, però a moltes els falta la particel·la d’algun instrument o estan incompletes. L’últim inventari, més o menys rigorós, va ser portat a terme l’any 2005 utilitzant una base de dades feta amb el programa del paquet Ofiice 2003, Access.
Tinc com a objectiu trobar un patró de metodologia vàlida per organitzar un arxiu de partitures com el de la JOF o per a qualsevol altra orquestra, banda o coral. Per aquesta raó pretenc crear una aplicació informàtica per a la gestió de les partitures d’una orquestra.
Finalment he aconseguit organitzar i actualitzar un arxiu de més de 800 partitures i he iniciat el procés de digitalització de totes les partitures comprant un escàner i donant les pautes per a tot el procés
He aconseguit construir una aplicació informàtica per gestionar millor aquest arxiu. Aquesta aplicació pot ser útil per altres arxius de les mateixes característiques.
Vaig arribar a la conclusió de que s’havia de simplificar el sistema de classificació de música impresa ISBD (PM). La seva complexitat fa que sigui impossible implantar-la a orquestres del mida de la JOF que no disposen de personal especialitzat en musicologia o biblioteconomia i documentació. Tot i això, no podem obviar la influència de les tecnologies de la informació i el paper, cada vegada més important, que tenen en el món de la música.
En aquest cas, amb la digitalització i organització de l’arxiu de les partitures de la Jove Orquestra de Figueres, la tecnologia ha contribuït a la racionalització d’uns recursos humans i materials tot optimitzant els resultats de la gestió.
Amb la digitalització de partitures també aconseguim contribuir a la conservació del medi ambient. Tampoc podem oblidar que estem contribuint al coneixement de la nostra cultura que passa necessàriament pel coneixement de la música. Amb aquest treball de recerca he aconseguit ajudar una entitat cultural catalana a conservar, cuidar i potenciar el patrimoni cultural català.