Skip to main content

INVASORS. Fauna invasora al voltant del riu Ter al seu pas per Manlleu

Autor: Xavier Rosean Arumí
Centre: INST.ANTONI POUS I ARGILA
El treball de recerca tracta sobre la fauna invasora que és present al riu Ter al seu pas per Manlleu. OBJECTIUS. Els objectius que em vaig proposar són els següents:
- Conèixer les espècies de fauna invasora que trobem al voltant del Ter a Manlleu.
- Elaborar un catàleg de fitxes de les espècies invasores (fauna) del medi fluvial de Manlleu, per tal de saber quines característiques presenten i com influeixen en l’entorn.
- Comparar l’estat de la fauna invasora i l’autòctona al voltant del Ter en el passat i el present.
METODOLOGIA. Per tal d’esbrinar les espècies invasores que hi ha a Manlleu vaig practicar la pesca elèctrica, la pesca esportiva i l’observació directa.
RESULTATS.
1. Resultats de l’observació directa
INVERTEBRATS
Crustacis
La única espècie de crustaci observada va ser el cranc de riu americà (Procambarus clarkii). Es van observar un total de 74 exemplars, 38 eren adults i 36 alevins.
VERTEBRATS
Rèptils
L’únic rèptil invasor que es va observar va ser la Tortuga de Florida (Trachemys scripta). Només es va observar un exemplar adult.
Mamífers
L’únic mamífer invasor observat va ser el visó americà (Mustela vison). Es van poder observar 4 exemplars.
2. Resultats de la pesca elèctrica. Les espècies de peixos capturades estan classificades segons si són invasores o autòctones.
- Espècies invasores: alburn (Alburnus alburnus), barb comú (Barbus graellsii), barb roig (Phoxinus bigerri), carpa (Cyprinus carpio), gardí (Scardinius erythrophthalmus), rutil (Rutilus rutilus), peix sol (Lepomis gibbosus), pseudorasbora (Pseudorasbora parva) i llop de riu (Barbatula barbatula).
- Espècies autòctones: barb de muntanya (Barbus meridionalis).
3. Resultats de la pesca esportiva. Les espècies de peixos capturades estan classificades segons si són invasores o autòctones, també s’especifica el nombre d’exemplars capturats:
- Espècies invasores: alburn (Alburnus alburnus)(115), barb comú (Barbus graellsii)(23), barb roig (Phoxinus bigerri)(27), carpa (Cyprinus carpio)(51), gardí (Scardinius erythrophthalmus)(47 ), rutil (Rutilus rutilus)(149), peix sol (Lepomis gibbosus)(21), pseudorasbora (Pseudorasbora parva)(53) i peix gat (Ictalurus melas)(1).
- Espècies autòctones: barb de muntanya (Barbus meridionalis)(3) i bagra (Squalius cephalus) (2).
CONCLUSIONS
Les conclusions són les següents:
1. Les espècies al·lòctones com la pseudorasbora, el peix sol, l’alburn, el gardí, el rutil, el baró i el barb comú, que han set introduïdes a Manlleu en els últims 20 anys apareixen de forma important al riu. Aquestes espècies han colonitzat el riu d’una forma ràpida. En alguns casos com el de l’alburn les poblacions són molt elevades.
2. El peix gat i la carpa, està patint un descens important. Això és a causa de les noves espècies que s’han introduït, que competeixen amb el peix gat pel territori i per l’aliment
3. Les rescloses que poblen tot el curs fluvial del Ter al seu pas per Manlleu faciliten la presència de les espècies invasores, ja que la majoria d’aquestes espècies estan acostumades a habitats d’aigües calmades.
4. Les preses són la major causa de la desaparició d’espècies migratòries. Per aquest motiu, l’anguila no té cap futur en la conca del riu Ter si les condicions de connectivitat riu amunt i riu avall no es garanteixen.
5. Pel que fa a el barb de muntanya s’observa una notable millora en les zones de corrent degut a la millor qualitat de les aigües.
6. El cranc americà s’ha arrelat molt bé al territori ja que no té cap competidor.
7. La tortuga de Florida té una presència molt escassa a Manlleu.
8. Al bosc de ribera presenta pocs exemplars d’espècies invasores, quan ho comparem amb el riu, només trobem el visó americà.
9. El visó americà es present a Manlleu encara que el nombre d’exemplars és baix, ja que la seva població està sent controlada.