Skip to main content

Ruta literària d'Emili Teixidor per Roda i els seus voltants

Autor: Núria Serra Aguilar
Centre: INST.MIQUEL MARTI POL-RODA TER
A la primera part es coneix la vida de l’escriptor, des de que neix, els anys d’infantesa i joventut a Roda, els seus amics, quan marxa a Barcelona, l’estada a París, el reconeixement de la seva obra i fins que esdevé un escriptor important, sobretot en l’àmbit de la literatura infantil i juvenil. També hi ha el llistat complet de totes les obres, tant la narrativa infantil i juvenil com la novel•la i narrativa per adults, també els llibres de pedagogia, les traduccions a tots als idiomes, les adaptacions cinematogràfiques, les obres de teatre i els escrits periodístics. A la segona part del treball s’explica què és i com es fa una ruta literària. Per poder fer la proposta de ruta es va analitzar la ruta literària de Miquel Martí i Pol, per així poder fer una petita comparació entre les dues, ja que tots dos eren més o menys de la mateixa època, van compartir part de la vida i això vol dir que comparteixen molts dels punts de la ruta. Abans va haver-hi una trobada amb en Llorenç Soldevila, especialista en rutes literàries i autor, entre d’altres, de la ruta literària de Miquel Martí i Pol.La tercera part és la part més pràctica del treball. Després de la lectura dels llibres i de marcar els fragments que podien ser útils per a la ruta, s’han triat els que es volien utilitzar perquè eren més adients i s’han unit tots en forma de recorregut. Cada punt té: un títol, un davantal on s’explica el punt de la ruta i la relació amb el fragment que s’ha de llegir, els fragments seleccionats i una fotografia del lloc. Tot els apunts que s’han extret i no s’han utilitzat per la ruta es troben a l’annex.
Emili Teixidor, tot i haver viscut molts anys fora de Roda, permet conèixer el seu poble natal a través de la seva obra ja que en gran part hi és present. A partir de la lectura i de l’estudi de les seves novel•les s’ha après part de la història local de l’època de la Guerra Civil i la postguerra. També a través de la cerca d’informació realitzada i els testimonis orals que han permès acabar de contextualitzar els fets i les persones.Ell no escriu autobiografies però amb els seus llibres es pot reconèixer aspectes de la seva vida. Per exemple, hi apareix constantment el pare amb problemes polítics, la mare treballadora de fàbrica, el fill a qui paguen els estudis i la institució religiosa.Tot això, ha servit per veure que la literatura de Roda no només se centra amb Miquel Martí i Pol, sinó que Emili Teixidor també pot tenir-hi un paper destacat. Es veu com Roda el segle XX és molt fructífer en literatura perquè tres escriptors del poble nascuts en tres dècades successives han destacat en el món literari: Martí i Pol 1929, Emili Teixidor 1932 i Miquel Obiols 1945. Tot i la diferència d’edats, entre ells van ajudar-se a descobrir la llengua i literatura i a iniciar-se en el món de l’escriptura.
Un dels altres objectius era trobar un tema que requerís una part pràctica acurada, crec que s’ha aconseguit després de tota la feina feta: la lectura i anàlisi de les novel•les seleccionades, la recerca d’informació per situar l’obra en el context, les entrevistes, el disseny de la ruta, les visites als diferents punts per fotografiar-los i veure que s’acoblen amb els textos i fer el vídeo, que és el que ha resultat més complicat. La idea primera era fer un vídeo amb la gravació de la lectura dels fragments, però la falta de recursos audiovisuals va fer que només sortís escrita alguna frase extreta dels fragments intercalada amb imatges. De música de fons s’ha posat la banda sonora de la pel•lícula de Pa negre.