Skip to main content

L'ALTRA CARA DE LES BEGUDES ENERGÈTIQUES

Autor: Laura Doblas Rodríguez de Guzmán
Centre: INST.LA GARROTXA
Aquest treball, que parla de les begudes energètiques, s’ha escollit perquè està relacionat amb els adolescents i és un tema d’actualitat. S’ha vist que la societat té idees errònies o desconegudes sobre elles, existeix la polèmica de si són beneficioses o perjudicials per a la salut.
Per tal de resoldre el desconeixement sobre aquestes begudes, s’han plantejat una sèrie d’objectius. En primer lloc, un dels objectius principals d’aquest treball és detectar per què les begudes energètiques són estimulants i quins components tenen. Seguidament, s’ha volgut investigar quina quantitat de cafeïna contenen, els efectes secundaris, si creen addicció o dependència, i per últim, observar quin ús i quin consum en fan els adolescents.
El treball està dividit en dues parts, la part teòrica i la part pràctica.
Per començar, les begudes energètiques són refrescos sense alcohol, generalment gasificats, amb un alt contingut de substàncies estimulants. Han estat dissenyades amb el propòsit de proporcionar energia al consumidor però, en realitat, el que fan és bloquejar el cansament i la fatiga. Per aquest motiu, és important no confondre-les amb les begudes isotòniques.
Les begudes energètiques tenen uns efectes secundaris molt perjudicials per a la salut (canvis en el ritme cardíac, alteració en el sistema nerviós central, etc) i, aquests, augmenten al alternar-les amb alcohol o drogues ja que emmascaren els efectes de l’alcohol i augmenten els efectes de les drogues. Aquests efectes es manifesten de diferent manera depenent de la persona i, a més a més, poden arribar a produir dependència si es consumeixen en excés.
Pel que fa als components, el principal component d’aquestes begudes és la cafeïna la qual és la responsable del seu efecte estimulant i, per aquest motiu, s’ha fet un experiment al laboratori per tal de determinar la quantitat de cafeïna que contenen diverses begudes energètiques. S’ha comprovat que s’hi troba en grans quantitats i, concretament, una beguda energètica equival a quatre tasses de cafè.
Els adolescents, els quals són els principals consumidors, pateixen els efectes secundaris més importants ja que el seu organisme es troba en desenvolupament i són més dèbils i vulnerables als canvis. Per aquest motiu, s’han passat un conjunt d’enquestes dirigides a aquesta part de la població per tal de veure el coneixement que tenen sobre les begudes energètiques i el consum que en fan. A través de les enquestes i de la investigació s’ha vist que s’utilitzen aquestes begudes de manera errònia, és a dir, per sortir de festa, estudiar, fer esport,... Finalment, també s’ha pogut observar que el consum d’aquestes begudes està augmentant dia a dia.
A partir d’aquí, el més important que s’hauria de fer seria conscienciar a la població, especialment els adolescents i, això, es podria dur a terme a través de campanyes i xerrades, sobretot en centres educatius. Tot i així, també cal ampliar els coneixements i fer més recerca sobre aquest tema ja que encara es troben molts aspectes desconeguts que probablement són importants.